Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Marasztalja a sajtó a belga miniszterelnököt

Belgiumnak van szüksége most Herman Van Rompuy miniszterelnökre - írta több belga lap kedden, miközben üdvözölték, hogy a múlt heti európai uniós csúcstalálkozó után kiszivárgott információk szerint az ország kormányfője konszenzust élvező esélyes arra, hogy az EU első elnöke legyen.
A flamand-vallon feszültségekkel küzdő Belgiumban tavaly igen nehezen találtak megfelelő embert a miniszterelnöki feladatra. Most ráadásul a korábbinál is nagyobb szükség van egy olyan politikusra, aki képes kompromisszumokat találni a kényes kérdésekben, és Van Rompuy a múltban ilyennek bizonyult - emlékeztetnek az elemzők.

A De Morgen című flamand napilap már a miniszterelnök utódját keresi a belga kormány élére. Mások mellett a megbízatásból tavaly év végén távozni kényszerült Yves Leterme neve merült fel.

A La Libre Belgique című lap szerint Van Rompuy-nek hazájában "szinten megfizethetetlen reklámot jelentett" az uniós elnöki megbízatás híre. A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy uniós posztra sok esetben inkább a legkisebb közös többszörös elve alapján keresnek jelölteket a tagországok, nem pedig kiemelkedő tehetségjegyek mentén.

Maga Van Rompuy eddig nem kívánta kommentálni a személyével kapcsolatos híreket. Bajnai Gordon miniszterelnökkel és José Luís Zapatero spanyol kormányfővel múlt héten tartott közös sajtótájékoztatóján még arról beszélt, nem érezné presztízsveszteségnek, ha a jövő év második felében, amikor Belgium tölti be az EU soros elnöki posztját, nem ő, hanem az új uniós elnök irányítaná a kormányfői tanács munkáját.

Az uniós elnöki posztot a hamarosan életbe lépő Lisszaboni Szerződés teremti meg, a mandátumot egy-egy személy két és fél évig tölti majd be. Ő elnököl a kormányfői találkozókon, és bizonyos esetekben a nemzetközi színtéren is képviseli az uniót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajnában nincs H1N1 járvány

Az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos (tiszti főorvos) szerint Ukrajnában nincs új típusú… Tovább olvasom