Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megalakult az első konzervatív-liberális brit kabinet

Kinevezte a belső kabinet kulcstárcáinak vezetőit szerdán, első teljes munkanapján David Cameron brit miniszterelnök.
Cameron, a Konzervatív Párt vezetője, aki a brit politikatörténet első kétpárti konzervatív-liberális kormányának, és a II. világháború utáni időszak első brit koalíciós kabinetjének élén áll a kedd éjszakai váltás óta, munkatársainak küldött szerdai üzenetében közölte, hogy Nagy-Britanniára "új korszak köszöntött ... most pedig lássunk munkához".

A miniszterelnök már szerdán hajnalban megerősítette, hogy a korábbi konzervatív árnyékkormány második embere és külügyi szóvivője, William Hague az új külügyminiszter. George Osborne a pénzügyminiszteri tisztséget tölti be, Liam Fox pedig - ugyancsak a toryk színeiben - a védelmi tárcát irányítja.

Ők szintén az egykori árnyékkormányban betöltött funkciójuknak megfelelő tárcákat kapták.

Ken Clarke, a Konzervatív Párt nagy tekintélyű veteránja azonban, az előző tory kormány volt pénzügyminisztere - aki az árnyékkormányban az üzleti ügyek miniszteri tisztségének várományosa volt - végül az igazságügy-miniszteri és lordkancellári tisztséget kapta.

Az üzleti és banki ügyek minisztere a Liberális Demokraták ugyancsak igen nagy hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő, tudós pénzügyi szakember hírében álló veterán politikusa, Vince Cable lett. Ő a kabinet második legmagasabb rangú liberális tagja Nick Clegg, a párt vezetője után. Clegg a régi-új miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be; ez a pozíció Tony Blair munkáspárti kormánya alatt is intézményesen létezett, Blair utódja, a kedden leköszönt Gordon Brown idején azonban üresen maradt.

A koalíciós brit kormány legmagasabb rangú női tagja Theresa May, a Konzervatív Párt korábbi elnöke, aki szerdától belügyminiszter.

Ő a brit belügyi tárca második női vezetője. Az előző, munkáspárti kormányban Jacqui Smith töltötte be egy ideig ezt a tisztséget, de ő kínos előzmények után lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy egyik képviselői költségtérítési elszámolásába belekerült néhány "felnőtt" tartalmú fizetős tv-csatorna díja is. E műsorokat egyébként nem ő, hanem távollétében a férje nézte.

Az egykori liberális demokrata árnyékkormány belügyminiszter-jelöltje, Chris Huhne az energetikai és környezetvédelmi tárca vezetője az új kormányban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légikatasztrófa! 103 ember halt szörnyet - fotók, videó

Az újabb adatok szerint 103 ember vesztette életét szerdán a líbiai Tripoli repülőterén történt repülőgép-szerencsétlenségben. Tovább olvasom