Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Megállapodtak az EU pénzügyminiszterei

Megegyezés született az európai gazdasági kormányzás megerősítését célzó úgynevezett "hatos csomag" törvénytervezetéről.
A lengyel kormány közleményben tájékoztatott: a döntés lehetővé teszi, hogy az Európai Parlament még a szeptemberi ülésén szavazzon a kérdésben. "Utána a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin formálisan is megszavazza a tervezetet október 4-i ülésén" - ismertette a törvény elfogadásának menetrendjét Varsó. A jogszabályt még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A hatos csomag a jogalkotói szándék szerint az újabb gazdasági válság kialakulását megakadályozó, egy erősebb és szorosabb Európai Unió létrehozását lehetővé tevő törvénycsomag. Sokan azonban úgy látják, hogy a politikai kompromisszumok hatására elveszítette valódi erejét a jogszabály.

A törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása szerint az Európai Bizottság gazdasági javaslatait a bajba jutott tagállamok kénytelenek lennének automatikusan elfogadni, amennyiben egy állam előbb figyelmen kívül hagyja, majd törvényhozásának nem sikerül egyszerű többséggel elutasítania őket. A politikusok szándéka szerint szégyenbe kerülnének az olyan tagállamok, amelyek válság idején reformok ellen szavaznának.

A pénteki wroclawi sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke ugyan méltatta az Ecofin ülésen elért eredményt, de arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszabb távon "nem elegendő". Az ülés után nyilatkozó Jan Kees de Jager, Hollandia pénzügyminisztere is "első lépésnek" nevezete a hatos csomagot.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 17. 07:58
    „Nem a csomag elnevezésére kellene most már erőfeszítéseket tenni, hanem a gazdaságba pénzt kellene végre pumpálni ahelyett,hogy off-shore cégekbe tüntetik el az ezermilliárdos nagyságrendű ki-és ellopott pénzeket! Kajmán-szigetek és társaik gyűjtőhelye!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecseneket lőttek agyon Isztambulban

Három csecsent lőttek agyon pénteken Isztambulban - jelentette a török állami hírügynökség. Tovább olvasom