Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Meghalt Sanghaj püspöke, a kelet-kínai metropolisz katolikus egyházának feje

Kilencvenhét éves korában elhunyt Csin Lü-hszian sanghaji püspök, aki rendkívül sokat tett Kínában a Vatikánhoz hű földalatti gyülekezet és a Peking által hivatalosan elismert katolikus egyház közötti kapcsolat javításáért - derült ki a sanghaji hatóságok hétfői közleményéből.
Csin 1916-ban született Sanghajban egy kínai keresztény család sarjaként, és 1945-ben szentelték jezsuita pappá. Franciaországban, Olaszországban és Németországban is tanult, majd 1951-ben - két évvel a kínai kommunista köztársaság megalapítása után - visszatért hazájába, ahol hite miatt, és amiért nem akarta feladni a pápa iránti lojalitását 1955-ben letartóztatták. 1982-ig összesen 18 évet töltött börtönben, kilenc évet pedig átnevelő táborban.

Később - sokak nemtetszését kiváltva - mégis belépett a pápát el nem ismerő kínai állami egyházba, a Katolikus Hazafias Szövetségbe, majd 1988-ban Sanghaj püspöke, illetve az egyház tiszteletbeli elnöke lett. Csin memoárjában a következőképp írt erről az időszakról: "Róma árulóként kezelt és nem fogadott el engem, mert azt gondolta, hogy megadtam magam a pártnak".

Később sikerült megbékélnie a Vatikánnal, és végül a pápa is jóváhagyta püspökké szentelését. Megbízatása alatt gyarapodott a kelet-ázsiai metropolisz katolikus hívőinek száma, igaz, személye mindvégig megosztotta a közösséget. Míg sokan tisztelték őt a párttal szemben tanúsított kezdeti ellenállása miatt, később ugyanennyien bírálták is a pekingi kormánynak való behódolásáért.

Michael Bauer, Kínában élő német katolikus lelkipásztor szerint "Csin soha nem volt a párt bábja".

A szombaton bekövetkezett halálával napirendre kerülő utódlási kérdés miatt újabb küzdelem látszik körvonalazódni Peking és a Vatikán között.

A Szentszék rendszeresen hangsúlyozza, hogy ha jóváhagyása nélkül szentel fel Peking püspököt, akkor az az illető automatikus kiközösítését vonja maga után. Hivatalosan egy segédpüspöknek kellene átvennie a Csin által eddig ellátott feladatokat, de a tavaly júliusban erre a posztra pápai beleegyezéssel kinevezett Ma Ta-csin jelenleg házi őrizetben van. Ma egyházi címét Peking visszavonta azután, hogy kilépett a Kína által hivatalosan elismert katolikus egyházat felügyelő állami hivatalból.

A kínai kommunisták 1951-ben szakították meg a kapcsolatot a Vatikánnal. Az eddigi közeledési kísérletek nagy része kudarcba fulladt, elsősorban a püspöki kinevezések körüli egyet nem értés miatt.

A hivatalos statisztikák szerint az ázsiai országban 5,7 millió katolikus él, független források azonban 12 millióra becsülik számukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanásban leomlott egy házrész Prága belvárosában - videóval

Valószínű, hogy gázrobbanás történt. Legalább 13 megsérültek, az épületrészben feltehetőleg 15 ember tartózkodott a tragédia időpontjában. Tovább olvasom