Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Megkezdődött a British Airways 3 napos sztrájkja

Megkezdődött szombaton a British Airways (BA) légitársaság légi utaskísérőinek háromnaposra tervezett sztrájkja, bár a cég szombat délutáni helyzetfelmérése szerint a részvétel korántsem teljes, és a vártnál több alkalmazott jelentkezett munkára.
A BA 12 ezer főt számláló utaskísérői állományának sztrájkját - amely tizenhárom év óta az első ilyen munkajogi akció a British Airwaysnél - a legnagyobb brit szakszervezet, a Unite hirdette meg, hétfő éjfélig.

A British Airways - amely a Malévval együtt a oneworld globális légi szövetség tagja - szombatonként két, más napokon három járatot közlekedtet a londoni Heathrow repülőtérről Budapestre.

Az előzetesen kiírt sztrájkmenetrend a budapesti járatok közül a munkabeszüntetés mindhárom napjára egy járatpár közlekedését jelezte, BA 868-869-es járatszámmal. Ezeket egy másik légitársaság, a holland Transavia üzemelteti, Boeing 737-es repülőgépekkel.

Ez a járatpár szombat délután meg is érkezett Budapestre, és onnan vissza is indult Londonba.

A BA szombati kiírása szerint a többi budapesti British Arways-járatot a sztrájknapokra törölték, bár a társaság szombat délután jelezte, hogy aznapra sikerült megszervezni egy Budapest-London fél járatpár közlekedését is.

A sztrájk három napján a menetrend szerint összesen 1950 British Airways-járat közlekedne; ezek közül 1100-at töröltek.

A sztrájkmenetrend alapján a három sztrájknapra repülőjeggyel bíró utasok hozzávetőleg 65 százaléka eljut célállomására. Ez azt jelenti, hogy a napi 75 ezer utas közül 49 ezernek az elutazását látja biztosítottnak a cég.

A British Airways munkára jelentkező önkéntesekkel, illetve más légitársaságoktól, személyzettel együtt bérelt repülőgépekkel igyekszik fenntartani a forgalom egy részét.

Becslések szerint a személyzettel ellátott repülőgépek bérlése a három napra hozzávetőleg 25 millió fontjába (7,5 milliárd forint) kerül a vállalatnak.

A BA még egyik legádázabb riválisától, a "fapados" Ryanairtől is bérelt három repülőgépet.

A British Airways tervei szerint a második legnagyobb brit repülőtérről, a londoni Gatwickről a társaság mindegyik hosszú távú járata és a rövid távúaknak is több mint a fele elindul a sztrájknapokon. A legnagyobb londoni bázisrepülőtéren, a Heathrow-n 60, illetve 30 százalékos indulási arányra számít jelenleg a cég e két járatkategóriában.

A vállalatvezetés azonban szombat délután közölte, hogy a Gatwickről induló járatok légi utaskísérői "normális rendben" jelentkeztek aznap munkára, és a Heathrow-n az előzetesen tervezettnél több járat indításához elégséges számban vette fel a munkát az utaskísérő személyzet.

Jövő szombattól azonban újabb, akkor már négynapos sztrájkot tervez az érdekképviselet, amely szerint április második felében további sztrájkok lehetnek, ha addig sem sikerül megegyezni a vállalatvezetéssel a vitás bér-, létszám- és munkaszervezési kérdésekben.

A jövő hétvégére tervezett sztrájkidőszakra a légitársaság felfüggesztette a jegyárusítást.

A munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, több százat közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül.

A British Airways vezetése azután kezdett drasztikus takarékossági programba, hogy a társaság eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött.

A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég.

Willie Walsh vezérigazgató nemrégiben kijelentette, hogy a légitársaság "a túlélésért küzd". A BA a márciussal véget érő jelenlegi pénzügyi évben összesen 4900 fős - 12,7 százalékos - leépítést tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa elítélte a pedofíliát pásztorlevelében

Az egész egyház által érzett szégyenről és lelkiismeret-furdalásról ír XVI. Benedek pápa a kiskorúak… Tovább olvasom