Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Megkülönböztető egy zsidó iskola felvételi rendje

"Etnikai alapon megkülönböztető", így törvénysértő egy londoni zsidó középiskola felvételi szabályzata - áll az angol Legfelsőbb Bíróság szerdán hozott végzésében.
A nagy figyelemmel várt határozat annak az eljárásnak a végén született, amelyet az észak-londoni Brent kerület zsidó oktatási intézménye ellen indítottak az egyik elutasított diák szülei.

A fiú édesapja zsidó, édesanyja pedig áttért a zsidó hitre. Ám ezt nem a zsidó vallás ortodox ágának előírásai szerint tette, az iskola ezért elutasította a fiú felvételi kérelmét .Minimális, egyfős többséggel meghozott szerdai végzésében a legfőbb angol-walesi fellebbviteli fórum azonban kimondta, hogy a tanintézet felvételi rendje jelenlegi formájában etnikai származás alapján tesz különbséget a jelentkezők között, így törvénysértő.

A határozat ugyanakkor külön hangsúlyozza: a bíróság nem azt állapította meg, hogy a felvételi szabályzat "a szó általános értelmezése szerint" rasszista lenne.

Az iskola - amelyet a hivatalos felmérések a legkiemelkedőbb brit középfokú oktatási intézmények között tartanak számon - a 300 ezer fős brit zsidóság főrabbinátusi hivatalának iránymutatása alapján határozta meg eddig, hogy a jelentkezők közül kit tart a zsidó etnikumhoz tartozónak. Ez az iránymutatás - a több ezer éves vallási hagyományt figyelembe véve - azt tekinti zsidónak, akinek édesanyja születésénél fogva zsidó, vagy az ortodox előírások alapján felvette a zsidó hitet.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai határozata - mivel precedensértékű - messze ható következményekkel járhat a brit zsidóság oktatási és közösségi intézményeinek működésére.

Lord Jonathan Sacks, Nagy-Britannia főrabbija szerdai hivatalos közleményében egyelőre csak azt hangsúlyozta, hogy a végzés "gondos tanulmányozást és konzultációkat igényel".

Lord Sacks kiemelte: az a tény, hogy az angol-walesi legfőbb bírói fórum mindössze egyfős többséggel hozta meg határozatát, "jelzi, hogy milyen bonyolult az ügy mind az angol jog, mind a zsidó önazonosság meghatározásának vitás kérdései szempontjából".

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. december 16. 20:33
    „Nahát! Hitte volna valaki a zsidókról...?”
  • 1. KolompárRómeó 2009. december 16. 19:20
    „Fujj. Akkor ugyanígy megkülönböztető, hogy most csak cigányokat vesznek fel a közszférába Mo-n. Nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaország estére várja a havazást

A francia meteorológiai intézet jelentése szerint szerda este jelentős és tartós havazás kezdődik… Tovább olvasom