Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Megtöri a kínai vezetés az állami bankok monopóliumát

Egyezségre jutott a kínai vezetés az állami tulajdonban lévő bankok hitelezésben való monopolhelyzetének csökkentését, illetve megtörését illetően - írja a pénteki China Daily napilap.
A bankok hitelezésben való monopóliumát meg kell törni ahhoz, hogy a magántőke szabadabban áramolhasson Kínában - mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a kínai nemzeti rádióban a hét közepén.

A kérdést illetően a központi vezetés konszenzusra jutott, amelyet a március végén bejelentett vencsoui (Wenzhou) reformcsomag is mutat. Ebben kísérleti jelleggel átfogó pénzügyi változásokat irányoz elő a vezetés, így az illegális kölcsönök legalizálását és a magántulajdonban lévő pénzügyi szolgáltatások fejlesztését. Ven hozzátette: az évről évre rekordprofitokat elkönyvelő kínai nagybankok "túl könnyen tesznek szert a nyereségre".

A kínai magánszemélyek és vállalatok hitelfelvételi lehetőségei beszűkültek az elmúlt másfél évben, köszönhetően a túlfűtött ingatlanpiac lehűtését szolgáló központi rendelkezéseknek. A szigor mellett a gazdaság lassulása és az exportpiacok gyengesége is sújtja a cégeket, elsősorban a kis- és közepes vállalatokat, amelyek a bankrendszert megkerülve kétszámjegyű kamatra kénytelenek komoly összegeket felvenni. Ez ráadásul jogi következményekkel is járhat, a magánszemélyektől való kölcsönzés ugyanis illegális Kínában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztánban többen meghaltak egy tartálykocsi felrobbanásában

Meghalt egy kisbusz hét utasa, amikor felrobbant mellette egy üzemanyagot szállító teherautó… Tovább olvasom