Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Megvizsgálják az ACTA-t

Az EB arra kíváncsi, hogy a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás összeegyeztethető-e az uniós joggal.

Az Európai Bizottság jogi vizsgálatnak veti alá a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodást (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) - jelentette be szerdán Karel De Gucht.

Az Európai Unió kereskedelempolitikájáért felelős bizottsági tag elmondta, hogy az EU luxembourgi bíróságával vizsgáltatják meg, vajon összeegyeztethető-e az ACTA az uniós joggal.

A megállapodás tokiói aláírása óta sok országban viharos tiltakozást váltott ki, főként az internetet használó fiatalok körében. Magyarországon is több fórumon bírálták a dokumentum tartalmát.

De Gucht elmondta: "ennek a vitának tényeken kell alapulnia és nem félretájékoztatásokon vagy rémhíreken, amelyek uralják a közösségi honlapokat és blogokat."

A megállapodás célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, ellenzői az internet szabadságát féltik. A belga biztos szerint fő célja, hogy nemzetközi normákat hozzon létre a szellemi tulajdonjogok megerősítésére, ami egyébként az uniós jogrendszerben már megtörtént.

Az internetes kalózkodás és csalás 200 milliárd eurós veszteséget okoz világszerte, és emiatt nagyszámú munkahely is elvész az unió számára - emelte ki De Gucht.

Hangoztatta, hogy meggyőződése szerint a megállapodás nem korlátozza az internet szabadságát, amelynek biztosítását ő maga is kulcsfontosságúnak tartja.

De Gucht emlékeztetett arra, hogy a megállapodás már az Európai Parlament és az EU-tagországok nemzeti kormányai elé került jóváhagyásra. Úgy vélte azonban, teljesen részletes és átfogó információkkal akkor fognak rendelkezni, ha az uniós bíróság kizárólag jogi alapon, függetlenül megvizsgálja annak tartalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb holttesteket találtak a Costa Concordián

A négy tetem azonosítása némi időbe fog telni. Az olasz sajtó szerint egy 5 éves kislány holtteste… Tovább olvasom