Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Mélyponton áll Berlusconi népszerűsége

Olaszország - Silvio Berlusconi kormányának népszerűsége 2008-as megválasztása óta a legalacsonyabb szintre zuhant, ami tovább erősíti az előre hozott választásokkal kapcsolatos találgatásokat.
A baloldali La Repubblica című napilap megbízásából végzett közvélemény-kutatás kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a jobbközép kormány támogatottsága harminc százalékra zuhant, ami a júliushoz képest 3, a januárihoz viszonyítva pedig 10 százalékpontos csökkenést mutat.

Berlusconi megítélése az év eleji 48 százalékról júliusra 39 százalékra zuhant, s ez szeptemberben sem változott. A kormányzó Szabadság Népe Párt támogatottsága a januári 46 százalékról júliusra 35 százalékra esett, ebből szeptemberre további egy százalékpontot veszített. A bevándorló-ellenes Északi Liga július óta 3 százalékpontot javított, s így jelenleg 33 százalékon áll.

Fini újonnan alapított, Jövő és Szabadság elnevezésű mozgalma azonban a korábbi felmérések által előrevetített 6-7 százaléknál sokkal jobban teljesített, és jelenleg a választók 20 százalékának bizalmát élvezi.

A kedvezőtlen megítélés egyik oka a növekvő munkanélküliség és a korrupciós botrányok mellett az a hónapok óta húzódó belpolitikai csatározás, amely a kormány parlamenti többségének elvesztéséhez vezetett. Gianfranco Fini házelnök, aki a kormányzó párt társalapítója is, súlyos nézeteltérésbe került a miniszterelnökkel. A házelnök és támogatóinak kiválása a koalícióból alapjaiban rengette meg a kormány helyzetét, és népszerűségének radikális csökkenéséhez vezetett.

A balközép ellenzék megítélése azonban még a kormánypártokénál is rosszabb. A balközép vezető ereje, a Demokrata Párt év eleji 37 százalékos támogatottsága júliusra 32, majd szeptemberre 26 százalékra csökkent.

Berlusconi jövő héten készül beszédet mondani a parlamentben, ám egyelőre nem tisztázott, hogy a koalíció kér-e majd bizalmi szavazást.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. szeptember 22. 17:51
    „A cigányok között?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztráliában politikai menedékjogot kérők tüntettek

Politikai menedékjogért folyamodók egy sydneyi fegyintézet tetején kedden azt követelték, hogy az ausztrál hatóságok kedvezően bírálják el kérelmüket. Tovább olvasom