Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Milliók nézték a század leghosszabb teljes napfogyatkozását

Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában pánik tört ki - egy halott.
Százmilliók figyelték az elsötétedő eget szerdán Ázsia-szerte, amikor megkezdődött a század leghosszabb teljes napfogyatkozása.

A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődött napfogyatkozás az amerikai űrhajózási hivatal, 250 kilométeres folyosóban volt látható a 15 ezer kilométer hosszan, így a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában.

Hosszú sorok kígyóztak az indiai ősi szent város, Varanaszi útjain, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

A természeti jelenséget Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében lehetett látni.

Fotó: AP

A közép-kínai Vuhan iparváros töltésein tömegek gyűltek össze, búcsút intve a nap utolsó ezüst sugarának, amint a városra ráborult a sötétség.

"Amint a bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, sajnos, a felhők miatt nem tudtuk látni a napkoronát" - mondta Csen Csün (Zhen Jun), aki a napfogyatkozás miatt szabadnapot vett ki. Közép-Kínában azonban több szerencsével jártak a napfogyatkozásra kíváncsiak, mint a Sanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és a eső helyenként teljesen eltakarta a napot.

Haris Bhatt, a bangalori Indiai Asztrofizikai Intézet dékánja elmondta: a XXI. század leghosszabb napfogyatkozása valóban fontos tudományos esemény volt, hiszen hosszú időtartama miatt bonyult és komplex kísérleteket tett lehetővé.

A kínai tudósok kétdimenziós felvételek készítését tervezték a Nap 2 millió Celsius-fokot is elérő koronájáról, nagyjából másodpercenkét egy felvételt - mondta Bhatt.

Fotó: AP

A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett a NASA szerint. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Sanghajban mintegy 5 percig tartott a jelenség.

Indiaiak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején a szent folyókban és tavakban fürödtek a jószerencsét várva. A csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya kérte az orvosát a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére a komplikációk elkerülése érdekében.

Indiában sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel. Márpedig a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hoy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások.

Az évszázad hatodik teljes napfogyatkozásának köszönhetően fellendült a turizmus a Távol-Keleten. A Cox és Kings utazási iroda charterjáratot bérelt, amely Újdelhiből repült 12,5 ezer méteres magasságban Bihar államba, a Nap felé eső 21 ülésre szóló jegyek 1200 euróért keltek el.

Egy halottja van Indiában a napfogyatkozásnak

Egy india nő meghalt, és több huszan megsérültek szerdán, amikor pánik tört ki a napfogyatkozás megtekintésére érkezett emberek között az indiai Varanaszi városában. Öt sérült állapota súlyos.

Olvasóink írták

 • 9. KolompárRómeó 2009. július 22. 22:35
  „6. hozzászólás andrea2 2009.07.22. 14:49

  Nem tudni, hogy cél-e, hogy elmenjenek az emberek (ahogy az ájrópéer, igazmondó, reformer és még a fax tudja, milyen jelzőkkel illetett mélyen tisztelt miniszterelnök tanácsolta), de én Hamburgból írok, ősszegedi barátommal ma nemrég beszéltem, aki a szegedi feleségével Fraknkfurt mellett lakik (és ott született a gyerekük nemrég), jövő héten - igaz, Mo-n - Svédországból hazalátogató volt évfolyamtársamékkal nyaralunk kicsit. Ja és hétvégén ősszegedi, de Drezdában élő és dolgozó másik barátommal voltam kénytelen online sörözni.

  Volt osztálytársak, orvosok: 1 Nagy-Britanniában, 1 Franciaországban, 1 Németországban. Másik 2 Ausztráliában. Meg a fene tudja, ki hol...

  De hogy elérik, hogy aki él és mozog, az elhúzzon, az tuti.”
 • 8. KolompárRómeó 2009. július 22. 22:28
  „2. hozzászólás corebonts 2009.07.22. 13:26

  :)
  Ez olyan, mint a fél tucat. Miért nem lehet azt mondani, hogy hat?

  Pl.: 3 óra 43 lesz 34 perc múlva :)”
 • 7. savos 2009. július 22. 16:01
  „Az alábbi mondatot a cikkből másoltam ide. Valaki tudná értelmezni?

  "A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődött napfogyatkozás az amerikai űrhajózási hivatal, 250 kilométeres folyosóban volt látható a 15 ezer kilométer hosszan, így a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában."”
 • 6. andrea2 2009. július 22. 14:49
  „Nagyon szomorú, hogy külföldön kell dolgozni,ahhoz, hogy megélhessen egy óvónő!Már lassan a kormány felfoghatná, ha orvosaink, pedagógusaink, mérnökeink, szakmunkásaink elhagyják az országot, az nem vezet semmi jóra, ellenkezőleg, nem lesz, aki gyerekeinket, unokáinkat nevelje, gyógyítsa, házainkat javítsa... Vagy ez a cél???”
 • 5. andrea2 2009. július 22. 14:49
  „Nagyon szomorú, hogy külföldön kell dolgozni,ahhoz, hogy megélhessen egy óvónő!Már lassan a kormány felfoghatná, ha orvosaink, pedagógusaink, mérnökeink, szakmunkásaink elhagyják az országot, az nem vezet semmi jóra, ellenkezőleg, nem lesz, aki gyerekeinket, unokáinkat nevelje, gyógyítsa, házainkat javítsa... Vagy ez a cél???”
 • 4. IVY 2009. július 22. 14:29
  „Bereccsentek és széttaposták egymást?”
 • 3. daveedbrown 2009. július 22. 14:15
  „de hogy lehetett ezalatt megsérülni ugyan?”
 • 2. corebonts 2009. július 22. 13:26
  „"több huszan megsérültek"
  na ilyet sem hallottam még :D”
 • 1. daveedbrown 2009. július 22. 13:22
  „nálunk legalább volt részleges?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók haltak meg a katalóniai erdőtűzben

Spanyolországban napok óta hőség tombol, az ország középső részén igen magas hőmérsékleteket mértek,… Tovább olvasom