Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

NATO-bombázások és diplomáciai feszültségek Líbiában

Líbia - Folytatódtak a NATO-légicsapások Líbiában kedden, miközben Jacob Zuma dél-afrikai elnök azzal vádolta az észak-atlanti szövetséget, hogy visszaél az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as határozatával. A NATO Miszráta és Zliten mellett egy tripoli kormányépületre is lecsapott.
Zuma azt mondta kedden, hogy a katonai szervezet a rezsimváltás, a politikai gyilkosságok és a külföldi megszállás igazolására használja a légtérzárról és a polgári lakosság megvédéséről szóló BT-határozatot.

Washington felszólította az afrikai országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Moammer el-Kadhafi líbiai vezető távozása érdekében, s függesszék fel a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával.

Kadhafi kormánya kedden elítélte Guido Westerwelle német külügyminiszter előző napi látogatását Bengáziban. A líbiai külügyminisztérium keddi közleményében "felelőtlen lépésnek", a "nemzeti szuverenitás egyértelmű megsértésének" és a belügyekbe való illetéktelen beavatkozásnak nevezte Westerwelle útját. A német külügyminiszter hétfőn Bengáziba látogatott, és a líbiai nép legitim képviselőjének ismerte el a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

A testületet kedden Kanada is elismerte. A hírt John Baird külügyminiszter jelentette be az ottawai parlamentben, amikor kérte a törvényhozókat, hogy egyezzenek bele Kanada líbiai szerepvállalásának, a NATO-misszióban való részvételének szeptember végéig történő meghosszabbításába. Nem kétséges, hogy az ehhez szükséges parlamenti jóváhagyás megszületik, mivel a kanadai törvényhozásban többsége van a kormánynak.

Eközben Adzsdábíjja és Brega között 21 lázadót öltek meg hétfőn, több mint 20-at pedig megsebesítettek.

"Embereinket csapdába csalták" - magyarázta a felkelők egyik vezetője. "Kadhafi katonái úgy tettek, mintha megadták volna magukat, fehér zászlóval érkeztek, majd tüzet nyitottak."

A líbiai-tunéziai határ mentén kedden egy tunéziai vadászgép és egy helikopter járőrözött, miután líbiai oldalról rakétákkal átlőttek tunéziai területre. A rakéták, amelyeket feltehetően a határszakaszt ellenőrzésük alatt tartó líbiai felkelőknek szántak, nem okoztak kárt a tunéziai oldalon.

Az ENSZ és nemzetközi szervezetek adatai szerint február 15-e óta 10-15 ezer ember halt meg Líbiában, a menekültek száma pedig immár majdnem eléri a 952 ezret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teltházzal kezdődött a magyar filmhét Sanghajban

Csaknem teltházas vetítéssel kezdődött hétfőn a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül… Tovább olvasom