Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem tilos a himnusszal kampányolni Ausztriában

Elutasította az osztrák himnusz szerzői jogi jogtulajdonosainak keresetét pénteken egy osztrák bíróság, megállapítva, hogy nem tiltható meg egy állami kampányban a himnusz szövegét módosítva felhasználni.
Az 1946-os mű szerzőjének örököse és a szerzemény kiadója azután fordult bírósághoz, hogy az oktatási minisztérium egy reklámfilmjében átírták a himnusz szövegét.

A kampányban egy osztrák énekesnő a himnusz popváltozatával népszerűsített egy oktatási reformot, úgy, hogy az ének szövegében az eredetitől eltérően Ausztria "nagy fiai" mellett "nagy leányai" is szerepeltek. A módosított változat felhasználásához a készítők nem kértek engedélyt a jogtulajdonosoktól.

A bécsi kereskedelmi bíróság után most másodfokon a tartományi felsőbíróság is kimondta, hogy nem sértett jogot a rövidfilmet készítő ügynökség.

A bíróság indoklása szerint semmiképp sem tekinthető kereskedelmi célúnak, hanem állami feladat teljesítésének számít a szövetségi himnusz felhasználása egy minisztériumi kampányban egy oktatási reform népszerűsítésére. Az információs film a bíróság értékelése szerint fontos társadalompolitikai feladatot szolgált, emellett mindenekelőtt a fiatalokat kellett megszólítania. Ezért a "korszellemhez igazodó, a célközönséghez szóló" változat nem tekinthető az eredeti szöveg "megcsonkításának".

A kampányfilm körüli vita hatására az év elején egy időre újra napirendre került a felvetés, hogy a női egyenjogúság szellemében korszerűsítsék az osztrák himnusz hivatalos szövegét. A szöveg ilyen jellegű átírása először 2005-ben került napirendre, de végül maradt az eredeti változat.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. augusztus 20. 18:37
    „Himnusszal zászlóval NEM játszunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wyclef Jean nem indulhat a haiti elnöki posztért

Minden valószínűség szerint nem szerepel Wyclef Jean haiti születésű amerikai rapzenész neve a Haiti… Tovább olvasom