Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Német-magyar-török házelnöki találkozó Bochumban

Németország - A német, a magyar és a török parlament elnökei üdvözlik és támogatják hazájukban a politikai és a gazdasági együttműködés mellett a kulturális együttműködés jelentőségének tudatosítását és a kooperáció továbbfejlesztését - hangoztatja a három házelnök Ruhr-vidéki találkozójáról szombaton kiadott közös nyilatkozat.
Norbert Lammert, Kövér László és Mehmet Ali Sahin az idei európai kulturális fővárosok országaiban működő parlamentek elnökeinek harmadik tanácskozásán vett részt Essenben és Bochumban. Kulturális program keretében megtekintették az esseni Zeche Zollverein bányamúzeumot (amely a Világörökség része) és a bochumi Situation Kunst nevű, a jelenkori építőművészet alkotásait bemutató épületegyüttest.

A Bochumban tartott háromoldalú tanácskozást követő délutáni sajtóértekezleten Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az idei esztendő nemcsak a három kulturális főváros (Essen, Isztambul, Pécs), de emberi közösségek között is kapcsolatot teremtett. Egyúttal nem csekély gazdasági haszonnal is járt, hiszen például Pécsett idén jelentősen fellendült az idegenforgalom, a német turisták száma pedig megduplázódott tavalyhoz képest.

A magyar házelnök kiemelte a közös nyilatkozatban is hangsúlyozott kulturális sokszínűséget, annak fenntartását Európában. Mint hozzátette, a 2011. január elsején kezdődő magyar EU-elnökség alatt a magyar kormány továbbra is nagy súlyt kíván fektetni az emberi közösségek közötti kapcsolatokra. Ezt már csak az is indokolttá teszi, hogy a Kárpát-medence maga is soknemzetiségű térség, amelyre különböző kultúrájú, vallású és nyelvű népek békés együttélése a jellemző.

Kövér László bejelentette: az idei kulturális fővárosok programjának záróaktusaként 2011 januárjában az Európai Parlamentben kiállítás nyílik, amely bemutatja az Essen-Pécs-Isztambul projekt eredményeit.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke a sajtóértekezleten rámutatott: a kitűzött célt, a kulturális fővárosok programnak a nemzeti parlamentek általi támogatását, sikerült elérni. Ennek is köszönhetően a három érintett ország az éves költségvetésből több mint 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre a 2010-es program projektjeinek és rendezvényeinek megvalósítására. Ezen felül több százmillió euró jutott a kulturális infrastruktúra bővítésére, új múzeumok létesítésére, meglévő intézmények bővítésére vagy korszerűsítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt elnöke

Szlovákia - Ján Slota marad a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A magyar- és romaellenességéről… Tovább olvasom