Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Netanjahut kérte fel kormányalakításra az izraeli államfő

Benjámin Netanjahut, a jobbközép Likud párt elnökét kérte fel új, negyedik kormánya megalakítására Reuven Rivlin izraeli államelnök a március 17-i parlamenti választás eredményei alapján.
Az izraeli tévécsatornák szerda este élőben közvetítették a megbízólevél átadását, Rivlin és Netanjahu beszédét.

Rivlin az elmúlt két napban tanácskozásokat tartott a kneszetbe bejutott frakciók képviselőivel, akiknek többsége az előző kormányfőt javasolta ismét az ország története harmincnegyedik kormányának megalakítására.

Netanjahu beszédében megígérte, hogy minden izraeli miniszterelnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak.

A választások megosztottsága után az izraeli egység fontosságát hangsúlyozta, vallási, faji és nemi különbségek nélkül. A kabinet fő feladatainak az amerikai kapcsolatok javítását, a kormányzati rendszer stabilitását nevezte, hogy ne legyen két év múlva ismét választás, valamint az izraeli társadalom sebeinek begyógyítását, a drágaság enyhítését, a lakásárak csökkentését.

Megemlítette azt is, hogy mindent elkövetnek egy rossz iráni egyezmény megakadályozására, ami a hangsúlyozott szándékok ellenére várhatóan tovább növeli a feszültséget a Teheránnal megegyezésre törekvő Washingtoni kormányzattal. Netanjahunak négy hét áll rendelkezésére kormányt alakítani, de az április 22-én lejáró határidőt meghosszabbíthatja két héttel, egészen május hatodikáig.

Noha hivatalosan csak a megbízólevél szerda esti átadása után indulhatnak meg a koalíciós tárgyalások, a gyakorlatban ezen a héten már több párt vezetőjével találkozott, és megegyezett különböző miniszteri tárcákban a frissen kijelölt kormányfő.

Benjámin Netanjahu a választási kampányban egy szűk jobboldali vallásos koalíciót ígért választóinak, de az izraeli tízes tévécsatorna szakértői szerint egy nagykoalíció létrehozása sem idegen szándékaitól

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatokat nyertek ki az Alpokban lezuhant gép sérült fekete dobozból

A gép adatait rögzítő másik fekete dobozt is megtalálták. A gép nem tobbant fel a becsapódás előtt. Tovább olvasom