Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nevet és alapszabályt változtatott az MKP

Nevet és alapszabályt módosított szombaton Füleken tartott XII. országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amelyet mostantól Magyar Közösség Pártjának neveznek.
Berényi József a párt új alapszabályát az MTI-nek úgy jellemezte, hogy az a nyitás, az újítás és az egyszerűsítés alapszabálya, amely a párton belüli kompromisszumkeresés jegyében született meg. "Az új alapszabály azon része, amely egyszerűsíti a pártba való jelentkezést, komoly nyitást jelent" - szögezte le Berényi József. Hozzátette: bár néhány ellenőrzési lehetőséget megtartottak, ezentúl gyakorlatilag szabadon, akár interneten is be lehet lépni.

Berényi szerint a megújult alapszabállyal új fejezetet kezdődik az MKP történetében; a pártelnök szerint "ha új név alatt is, megbízható, stabil, a folytonosság megőrzése mellett, új gondolatok és személyek befogadására képes csoportosulásként kell működnie" annak érdekében, hogy az országban zajló folyamatok úgy változzanak meg: "hogy Szlovákia ténylegesen demokratikus ország legyen, melynek nem a magyarság felszámolása a titkolt célja, hanem annak megőrzése és gyarapodása".

A magyar párt elnöke a névváltoztatás kapcsán rámutatott: a megnevezést a párt aktuális helyzetét figyelembe véve kellett módosítani. Megjegyezte: Magyar Közösség Pártja megnevezés az eddiginél sokkal jobban tükrözi a politikai csoportosulás jellegét.

Az országos kongresszuson, az MKP új nevén és a pártba való belépést megkönnyítő alapszabály-módosításon kívül döntés született a tisztújítás december 8-i időpontjáról, valamint jóváhagyták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumának végső formáját is. Ez a korábban "kisebbségi minimumként" említett dokumentum egy a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegző alapelvrendszert fogalmaz meg, amelyet a tervek szerint hétfőn írnak alá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet, az MKP és a Most-Híd képviselői.

Bárdos Gyula, az MKP országos tanácsának elnöke a kongresszust követő sajtótájékoztatón elmondta: a kongresszus küldöttei egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, s ebben az MKP örömmel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak azt a kezdeményezését, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke petícióval fordul az Európai Parlamenthez, mert "Szlovákiában durva jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket". Ennek kapcsán leszögezik: "az MKP továbbra is kitart a kettős állampolgárság intézménye mellett, és minden támogatást megad azoknak, akiket a szlovák államhatalom ez ügyben továbbra is zaklat".

A nyilatkozatban a párt üdvözli az Európai Parlament Petíciós Bizottságának e heti döntését is, amelyben hivatalos magyarázatot kér Szlovákiától a Benes-dekrétumok érvényességéről és sérthetetlenségéről szóló határozatról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét tinit küldött halálba a részeg gázoló

Az ittas sofőr legalább 200 kilométeres sebességgel rohant bele egy buszmegállóba Moszkvában. Három… Tovább olvasom