Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Nicolás Madurót beiktatták ideiglenes elnöki hivatalába Venezuelában

Letette a hivatali esküt a venezuelai parlamentben Nicolás Maduro alelnök, aki Hugo Chávez államfő halála miatt az elnökválasztásokig ideiglenesen irányítani fogja a latin-amerikai országot.
Madurót a venezuelai parlament péntek esti rendkívüli ülésén iktatták be ideiglenes elnöki hivatalába, néhány órával Chávez gyászszertartása után. A politikus a hivatali eskü letétele után bejelentette a parlamentben: arra utasította a választási bizottságot, hogy haladéktalanul írja ki az előre hozott elnökválasztást.

Maduro az elhunyt államfő vejét, Jorge Arreaza tudományügyi minisztert jelölte alelnöknek.

Az ellenzék túlnyomó része nem vett részt a beiktatáson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

Diosdado Cabello parlamenti elnök azonban a beiktatás előtt felolvasta a törvényhozásban az alkotmány vonatkozó cikkét, amely szerint az államfő halála esetén ideiglenesen az alelnök látja el az elnöki teendőket, és harminc napon belül ki kell írni az elnökválasztást. Cabello ismét emlékeztetett arra, hogy Hugo Chávez tavaly december 8-án, mielőtt elindult Kubába, hogy átessen a negyedik rákműtétjén, azt mondta: amennyiben nem tudná ellátni a hivatali teendőit, Madurónak kell majd helyette végigvinnie az elnöki megbízatást.

A parlament rendkívüli ülésén Maduro és Cabello is fogadkozott, hogy követni fogja Chávez példáját a szocializmus építésében. "Esküszöm a Hugo Chávez elvtárs iránti legnagyobb hűséggel, hogy valóra váltjuk az alkotmányban foglaltakat..." - hangoztatta Maduro. Azt mondta, hogy Hugo Chávez utolsó, negyedik rákműtétje után ösztönösen érezte, hogy ezúttal nem sikerül felépülnie, és hamarosan meghal. Az ideiglenes elnök ismét utalt arra, hogy Hugo Chávez furcsa és gyors lefolyású betegsége az ellene szőtt összeesküvéssel magyarázható, amire előbb-utóbb fény fog derülni.

A parlamenti beiktatás után Maduro a caracasi katonai akadémiára ment, ahol felravatalozták Hugo Chávez holttestét. Az elhunyt államfő koporsója előtt, Hugo Chávez édesanyja és családtagjai jelenlétében tett esküt arra, hogy folytatni fogja az elődje által elkezdett bolívari forradalmat. Utána Jorge Arreaza is fogadalmat tett apósa koporsójánál.

Az ötvenéves Maduro szédületes politikai karriert futott be viszonylag rövid idő alatt: először buszsofőr, majd szakszervezeti vezető volt, később parlamenti képviselőnek, majd házelnöknek választották. Hat évig volt Venezuela külügyminisztere, majd az ország második embere. Hű követője és odaadó híve volt Hugo Cháveznek, aki őt tartotta legmegbízhatóbb emberének a közvetlen környezetéhez tartozó politikai vezetők közül.

Maduro politikai pályafutása elválaszthatatlan felesége, Cilia Flores karrierétől. Cilia Flores jelenleg az ország főügyésze, s még fiatal ügyvédként követelte Chávez szabadon engedését a börtönből az 1992-es elvetélt puccskísérlet után. A Maduro házaspár benne volt a Chávezt 1998-ban hatalomra juttató mozgalom vezető gárdájában. Cilia Flores férjével együtt lett parlamenti képviselő 2000-ben, majd újra 2005-ben. Miután Maduro 2006 augusztusában a házelnöki bársonyszékből átült a külügyminiszteribe, a felesége vette át a parlament vezetését, és egészen 2011-ig töltötte be ezt a tisztséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő robbantott az afgán védelmi minisztérium mellett

A merényletben kilenc civil meghalt, további 13 pedig megsebesült. Tovább olvasom