Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Nobel-békedíjra terjesztették fel Snowdent

Snowdent a a norvég törvényhozás két tagja, Snorre Valen és Baard Vegard Solhjell - egykori környezetvédelmi miniszter - terjesztette fel a díjra.
Nobel-békedíjra jelölte Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség(NSA) titkos adatgyűjtési botrányát kirobbantó informatikust a norvég törvényhozás két tagja.

Snowdent két szocialista politikus, Snorre Valen és Baard Vegard Solhjell - egykori környezetvédelmi miniszter - terjesztette fel a díjra. "A kiszivárogtatás hatására elkezdődött nyilvános vita hozzájárult egy stabilabb és békésebb világrend létrejöttéhez" - mondták.

Az öttagú Nobel-bizottság nem hozza nyilvánosságra a jelöltlistát, csak azok a nevek ismertek, amelyeket a jelölők hoznak nyilvánosságra.

A jelöléseknek február elsejéig kell beérkezniük, a Nobel-bizottság tagjai azonban a határidő lejárta utáni első ülésükön még felterjeszthetik saját jelöltjeiket a rangos díjra.

Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA). Ezért az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Az NSA egykori informatikusát már korábban is felterjesztették Nobel-békedíjra, tavaly nyáron egy svéd szociológiaprofesszor tett ilyen javaslatot, azzal érvelve, hogy Snowden hősies erőfeszítéssel rántotta le a leplet az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség kiterjedt kiberkémkedéséről. Snowden segített, hogy a világ egy kicsit jobbá és biztonságosabbá váljon - vélte a professzor. Stefan Svallfors, az Umea Egyetem oktatója azt is megjegyezte, hogy Snowden kitüntetésével a Nobel-békedíj némileg visszanyerhetné tekintélyét, amelyet akkor vesztett el, amikor 2009-ben, túl korán ítélték oda Barack Obama amerikai elnöknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös riasztást adott ki a román meteorológiai szolgálat

A szerda este tíz óráig érvényes figyelmeztetés szerint erős havazás, és óránként 85 kilométeres… Tovább olvasom