Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Női bűnözők: kényszer vagy önálló döntés?

"Gangs, Groups and Guns" címmel hozták nyilvánosságra az ENSZ tanulmányát a szervezett bűnbandák jellegzetességiről. A felmérés legmegdöbbentőbb eredménye: az elmúlt években 132 ezerről 660 ezerre nőtt a bűnszervezetekben tevékenykedő nők száma.
A genfi Institute of International Studies ENSZ számára készített felmérése szerint egyre több nő lesz tagja szervezett bűnözői bandáknak. A becslések szerint az elmúlt években megötszöröződött a nők aránya a gengszterszervezetekben, és jelenleg körülbelül 660 ezer a szervezettként bűnöző nők száma.

A kutatás szerint vannak különbségek a szervezett bandákban tevékenykedő nők és férfiak szerepköre között. A nők kevésbe vesznek részt fegyveres, erőszakos akciókban, mint a férfiak. Emellett az is jellemző, hogy a nők többsége nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez. A bűnözői életmódot legtöbb esetben családi kényszerből vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják.

A "maffiózó" nők általában koedukált bandákban működnek, ahol elsősorban "téglaként" és fegyver-, drogcsempészként számítanak rájuk. Elvétve előfordul kifejezetten csak nőkből álló bűnbanda is, ilyen a New Yorki illetőségű "Latin Queens".

A riport arról is beszámol, hogy a nők gyakran alárendelt helyzetben élik mindennapjaikat a bandákban, és férfi társaik nem egyszer kényszerítik őket szexuális szolgáltatásra is.

A jelentésből kiderül, hogy növekszik a horizontális bűncselekmények aránya is. Ezekben az esetekben a bandák nő tagjai követnek el erőszakos bűncselekményt hasonló státuszú nő társaik ellen.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a nemzetközi bűnbandák egyre több fegyvert birtokolnak. Becslések szerint a világ 875 millió fegyveréből 1,2 és 1,4 millió a szervezett bűnözői körök tulajdonában van.

Olvasóink írták

 • 3. maradando 2010. július 03. 16:12
  „2.dodó.
  A kevéske segélyböl csak feszitővasra futotta ! Ezzel kellet a napi betevő betőrést végrehajtani.
  Nehéz munka ám ez pláne hátrányos helyzetű kismamaként. :-)”
 • 2. dodó 2010. július 03. 14:48
  „2010-03-12. 13:10 Segílyes kismama, feszítővassal a kezében

  Egy 24 éves nő irányította annak a négyfős betörőbandának a munkáját, amely a napokban került rendőrkézre Veszprémben. A megyeszékhelyen és a környező kistelepüléseken a csapat másfél hónap alatt összesen legalább 12 kisboltba és trafikba tört be - értesült az Objektív Hírügynökség.

  Az üzletekből főleg a dohányárut vitték el ( lásd még: "éhenhalnék, ha nem lopnék" meg "megílhetísi bűnözés"...), összességében több millió forintos kárt okoztak a betörők a tulajdonosoknak - ismertette az ügy részleteit a nyomozást vezető Kovács Zoltán rendőr főhadnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság alosztályvezetője. Egy éjszakai igazoltatás során került a gyanúsan viselkedő csapat a rendőrség látókörébe. Ezt követően a veszprémi nyomozók több mint egy héten keresztül megfigyelték a csoportot, adatokat gyűjtöttek annak tagjairól, majd összehangolt házkutatásokat hajtottak végre. A tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások alapján négy berhidai férfit és egy veszprémi nőt gyanúsítanak a tizenkét betöréses lopás elkövetésével.
  A fiatal nő beismerő vallomást tett. Elmondta, ő jelölte ki azokat a boltokat, ahová betörtek, ő derítette ki, milyen biztonsági berendezések vannak telepítve, nem egyszer ő volt a sofőr, míg a többiek végrehajtották az utasításokat. Többnyire az ajtó, ablak befeszítésével, esetleg betörésével, falbontással jutottak be az üzletbe. Főként dohányárut, váltópénzt, szeszes italokat ( bagó és szeszes ital - vajon miért pont ezekre utaznak a cigók, miért nem mondjuk kenyérre és tejre?) zsákmányoltak. A fiatal nő egyébként korábbi élettársi kapcsolata során ismerkedett meg későbbi csapatának több tagjával.

  Kovács Zoltán hozzátette, hogy a nőt szülése előtt egy hónappal például Veszprémben garázsfeltörés közben érték tetten: nem mindennapi látvány volt a kismama feszítővassal a kezében. A veszprémi V. Mónika - tekintettel arra, hogy egyedül látja el néhány hónapos, valamint kétéves gyermekét, illetve figyelembe véve teljes körű beismerő vallomását - szabadlábon várja az eljárás lefolytatását. A 42 éves B. Ottó, aki a nyomozás adatai szerint a bűncselekmények elkövetésében minden alkalommal részt vett, előzetes letartóztatásban van. A betöréses lopásokkal gyanúsítható további három férfi szintén szabadlábon várja az eljárás lefolytatását. A rendőrség még keresi az orgazdát, illetve vizsgálja, hogy további bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható-e az ötfős banda. (MNO)”
 • 1. klj_54 2010. július 03. 10:44
  „Emancipáció.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezres leépítés a közszférában

Spanyolországban több mint tízezerrel csökkentik a közszolgálati dolgozók számát - döntött pénteken… Tovább olvasom