Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Obama részben teljesítette kampányígéreteit

Barack Obama amerikai elnök részben teljesítette tavalyi kampányígéreteit; támogatói a törekvéseit méltatják, ellenzéki bírálói viszont azt vetik a szemére, fontos ígéretei csak szavak maradtak - állapította meg a USA Today című lap a 2008-as elnökválasztás évfordulója alkalmából készített összeállításában.
A tavaly november 4-én a változás és az új kormányzás ígéretével a választást magabiztosan nyerő Barack Obamának - sok korábbi elnökhöz hasonlóan - rá kellett jönnie, mennyivel könnyebb a kampányban ígéreteket tenni, mint azokat megtartani.

A januárban hivatalba lépett új elnök jó néhány ígéretét betartotta, köztük sok olyat, amelyhez nem volt szükség kongresszusi jóváhagyásra. Több kérdésben előrehaladást ért el, kompromisszumok körvonalazódnak, néhány olyan ígéretét viszont, amelyek megkötötték volna a kezét, nem tartotta be. Néhány fontos kérdésben, köztük a legellentmondásosabb ügyekben, a halogatást választotta.

A közvélemény 48 százaléka érzi úgy, hogy Obama teljesíti ígéreteit, ez az arány azonban áprilisban még 65 százalék volt. Az elnök ezzel kapcsolatos legfőbb üzenete az, hogy elnöksége elején tart, mint fogalmaz, még tart a bemelegítés. Arra figyelmeztet: az ígért változások nem jönnek könnyen, meg kell értük küzdeni.

Obama a kormánya által kezdeményezett és a kongresszus által jóváhagyott 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagban több ígéretét teljesítette. Pénzt fordítanak a munkanélküliek kibővített biztosítására, alternatív energiaforrások fejlesztésére és autópálya-építkezésekre. Ugyancsak törvénybe foglalták a hitelkártya-tulajdonosok jogainak nagyobb védelmét, a gyerek-egészségbiztosítási program kibővítését, és kiterjesztették a gyűlölettörvényt.

A törvényhozási támogatást nem igénylő elnöki kezdeményezések közül kiemelkedik az afganisztáni csapaterősítés, a terrorgyanús személyekkel való emberségesebb bánásmód, a kubai utazási korlátozások enyhítése és a muszlim világhoz való közeledés. Folyamatban van az egészségügy reformjáról, valamint az éghajlatvédelemről szóló törvényalkotás, továbbá elindult a nukleáris arzenál csökkentését célzó folyamat.

Kezdeti lépés történt az iraki csapatkivonásra, valamint Guantánamó bezárására is, de a haladás egyik téren sem jelentős. Irakban - a harcoló alakulatok tervezett kivonása előtt 10 hónappal - még mintegy 120 ezer amerikai katona állomásozik, Guantánamón pedig - az ígért bezárás előtt 3 hónappal - 221 foglyot őriznek.

Obama még nem foglalkozott olyan fontos ígéreteivel, mint a középosztálynak kedvező adócsökkentés, az állampolgárrá válás lehetőségének megteremtése az illegális munkavállalók számára, valamint a homoszexuálisok katonai szolgálatának megkönnyítése. Ezen kérdések mindegyikében erősen megosztott a Capitolium.

Az elnök néhány esetben nem tartotta be szavát. Azt ígérte, nem fog lobbistákat alkalmazni kormányában, mégis több ilyen személy került be az adminisztrációba, William Lynn, a Raytheon katonai cég volt lobbistája például a védelmi miniszter helyettese lett. Azt is beharangozta, hogy a C-SPAN kongresszusi tévében a nyilvánosság előtt zajló vita lesz az egészségügy reformjáról, az egyeztetések ezzel szemben a kulisszák mögött zajlanak.

Az amerikaiak, elsősorban a demokrata párti szavazók nagyra értékelik, hogy Obama, ígéretének megfelelően, komoly erőfeszítéseket tesz a washingtoni pártos szembenállás feloldására, még ha erőfeszítései nem is járnak sikerrel. Douglas Brinkley elnöki történész nagy eredménynek könyveli el, hogy Obama ígéretét teljesítve nyitottságot varázsolt az elnöki intézményébe. Legkeményebb konzervatív bírálói viszont károsnak tartják az elnök szerintük ultraliberális politikáját, legfőképpen azt, hogy Obama minden korábbi elnöknél nagyobb költekezést folytat, a pénzügyi szféra és az ipar vezető vállalatainak részleges tulajdonlásával rombolja a szabad piac működését, a külpolitika és a biztonsági kérdések területén pedig tapasztalatlannak és bizonytalannak mutatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kancellárral reklámozzák a dönert

Angela Merkel német kancellár képe csalogatja a vendégeket egy étterem dönernyársa mellett… Tovább olvasom