Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Obama: van még idő a diplomáciára Iránnal, a szíriai ellenzéknek segíteni kell

Barack Obama úgy vélekedett vasárnap, van még idő arra, hogy diplomáciai úton oldják meg Irán és a Nyugat nukleáris vitáját, de ez az idő egyre fogy.
Barack Obama úgy vélekedett vasárnap, van még idő arra, hogy diplomáciai úton oldják meg Irán és a Nyugat nukleáris vitáját, de ez az idő egyre fogy. Az amerikai elnök a szíriai helyzetről, az ellenzéki erők támogatásának szükségességéről is beszélt.

Obama a dél-koreai fővárosban szólt minderről, miután találkozott és tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel. Mindketten a hétfői nukleáris biztonsági csúcsértekezletre utaztak Szöulba.

Teherán azt bizonygatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, Izrael és a Nyugat szerint viszont atombomba előállítására készül, ami megváltoztatná a térségbeli erőegyensúlyt. Obama rá akarja bírni Izraelt, hogy fogja vissza magát, ne mérjen csapást iráni atomlétesítményekre, s így maradjon még idő a szankciókra és a diplomáciára - de továbbra is lehetségesnek tartja a katonai akciót, ha minden más próbálkozás csődöt mond.

A vasárnapi találkozón Erdogan szólt Obamának arról, hogy még a hónap vége előtt teheráni látogatást tervez, és hogy az ottani vezetőkkel beszélni szándékozik az Iránnal szövetséges Szíriában tomboló erőszak ügyéről - mondta egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Ben Rhodes, az elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Obama és Erdogan egyetértett abban, hogy további "nem katonai" segítséget kell nyújtani a szíriai lázadóknak, akiknek egyebek közt kommunikációs felszerelésekre van szükségük. Szorgalmazták, hogy erről a "Szíria barátai" nevű csoport április elsején Isztambulban tartandó értekezletén szülessen döntés. A csoport február végén Tuniszban tartotta első tanácskozását mintegy hatvan arab és nyugati ország képviselőinek részvételével.

Az amerikai elnök és a török kormányfő felszólított "egy legitim kormány" felé vezető folyamat elindítására Szíriában. Erdogan rámutatott, hogy már 17 ezer szíriai állampolgár menekült a szomszédos Törökországba. "Nem lehetünk egyszerű nézői" az elnyomás okozta humanitárius válságnak - jegyezte meg.

"Egy arról szóló közös napirenden dolgoztunk, hogyan segíthetjük a humanitárius erőfeszítéseket (és) Kofi Annan (ENSZ- és Arab Liga-megbízott) erőfeszítéseit, hogy bekövetkezzék az olyannyira szükséges változás" Szíriában - mondta Obama az eszmecsere után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat a toulouse-i merénylő bátyja ellen

A francia államügyészség vasárnap vizsgálatot indított a toulouse-i merénylő bátyja ellen hét ember… Tovább olvasom