Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa: megkezdték a sérült kút eltömítését

Nehéziszapot kezdett pumpálni a BP olajtársaság kedden a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkútba, hogy annak eltömítésével végleg elzárja a feltörő nyersolaj útját.
Az eltömítést két szakaszban tervezik végrehajtani. A most megkezdett, statikai elfojtásnak nevezett első szakaszban nehéziszapot, később cementet pumpálnak le a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba, amivel szerdán talán már végeznek is.

Ezt az eljárást még soha nem próbálták ki, a május végén végzett hasonló kísérlet kudarcot vallott.

Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból kezdett két mentesítő fúrásba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Ezt augusztus közepén végezhetik el.

Az olajszivárgást a múlt hónapban olajfogó sapka elhelyezésével már sikerült megállítani, de ezt a mérnökök ideiglenes megoldásnak tekintették.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform áprilisi felrobbanása óta közel 4,9 millió hordónyi - mintegy 780 millió liter kőolaj - ömlött a Mexikói-öböl vizébe az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve.

Az amerikai kormány és a BP képviselőiből a károk elhárítására felállított csoport hétfői közlése szerint mintegy 800 ezer hordónyi - 127 millió liter - olajat sikerült begyűjteni, még mielőtt július közepén elfojtották a szivárgást.

Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsületes emberek országa

A Burkina Fasoban élő emberek valószínűleg semmit nem tudnak a magyarokról. Pedig érdekes távoli… Tovább olvasom