Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Olaszországban 78 esetben bántalmaztak újságírókat az idén

Róma - Olaszországban az idén 78 esetben ért bántalmazás vagy megfélemlítés újságírókat, kezdve a fizikai erőszaktól a szóbeli fenyegetésig - állítja az a jelentés, amelyet szerzői hétfőn Rómában hoztak nyilvánosságra.
Az Oxigént az információnak nevű monitoring csoport által összeállított dokumentum 13 fizikai bántalmazást, 15 esetben újságírók személyi tulajdona elleni támadást, például lakásuk, autójuk megrongálását, telefonvonalaik elvágását, 34 szóbeli és írásos fenyegetést, 16 esetben pedig igaztalan panaszok miatt indított jogi eljárások révén történő károkozást jegyzett fel.

A közvetett vagy közvetlen módon érintett újságírók száma hozzávetőleg 400 - áll a dokumentumban, amely utal arra: a maffia által halálosan megfenyegetett Lirio Abbate, az Espresso hetilap munkatársa és Roberto Saviano, a Gomorra című könyv szerzője 2007 óta még mindig rendőri védelem alatt áll.

Ezek az adatok a megfélemlítés légkörének az elterjedését bizonyítják, amit nem szabad szó nélkül hagyni és eltűrni - összegzi a jelentés.

A dokumentum idéz a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) novemberben Olaszországban járt küldöttségének a megállapításaiból, amelyek kitérnek arra, hogy a szervezett bűnözéssel foglalkozó olasz újságírók különösen Itália déli részén ütköznek nehézségekbe, vagyis abban az országrészben, ahol bűnszervezeteknek jelentős befolyásuk van. A leginkább veszélyeztetett régiók: Calabria, a Rómát körülölelő Lazio, Szicília és Campania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerült eloltani az izraeli erdőtüzet

Sikerült eloltani a csütörtök óta pusztító, 41 áldozatot szedő izraeli erdőtüzet vasárnap éjjel. Tovább olvasom