Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Olli Rehn: Görögország egyedi eset

Az elmúlt két évben és most az éjjel megtanultam, hogy a 'maraton' tényleg görög szó - mondta a finn EU-biztos.
Görögország gazdasági problémái egyedi jellegűek, és az euróövezet más országaiban nem fogják bevonni a magánszektort az adósságszerkezet átalakításába - hangsúlyozta Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke kedden Brüsszelben, az uniós országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után.

A sajtótájékoztatón több kérdés hangzott el a hajnalban - még nem a 27 EU-ország, hanem a 17 eurózónabeli ország pénzügyminisztere által elfogadott - görög mentőcsomagról, illetve arról, hogy szükségessé válhat-e a görög támogatási modell alkalmazása más országok esetében is. Rehn erre határozott nemmel válaszolt, és a kérdésekben külön is nevesített Portugáliáról, illetve Írországról azt mondta: ebben a két országban rendben zajlik a gazdasági kiigazítási folyamat.

"Az elmúlt két évben és most az éjjel megtanultam, hogy a 'maraton' tényleg görög szó" - jegyezte meg a finn EU-biztos, miután kedd hajnali öt órára sikerült tető alá hozni Görögország újabb, 130 milliárd euró értékű mentőprogramját. A projekt legfőbb sajátossága a magánhitelezők részéről történő, nagy arányú adósságleírás, amelynek nyomán a görög papírok értékének névlegesen 53,5 százalékáról, valós piaci értéken számolva mintegy háromnegyedéről lemondanak, cserébe a szabályozatlan görög államcsőd elkerüléséért, a továbbra is fenntartott követelések behajthatóságának reményéért.

A követelés részleges leírása - meglehetősen érzékletes angol pénzügyi szakszóval: a "haircut", vagyis a "hajvágás" - mintegy száz milliárd euróval csökkenti a görögök adósságterheit.

Anders Borg, az euróövezethez nem tartozó Svédország pénzügyminisztere azt mondta: a kedd hajnali megállapodással a görög tragédia természetesen folytatódik, most csak a hosszú dráma egyik felvonása ért véget.

George Osborne, a brit kincstárügyek minisztere a megállapodás kapcsán úgy fogalmazott: "az eurózóna kollektív módon odaállt a közös fizetőeszköze mögé, amit Nagy-Britannia mindig is sürgetett".

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2012. február 21. 17:58
  „Azért járunk Görögbe !
  Q-ra egyedi eset!
  Árak Balatoniak !
  Nyugdíj, kapaszkodjatok meg ,,hunok " 1000 EU - szarügy már csak 280 Ft/euró = 280 000 Ft/hó/ nyőgdíjas ( !!!!!!!!!!!!!!)
  Nálunk az átlag nyugdíj 83 000 Ft”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia elnökválasztás: a hivatalos jelöltség sem javított Sarkozy esélyein

A várakozásokkal ellentétben nem javított Nicolas Sarkozy esélyein az, hogy múlt héten hivatalosan… Tovább olvasom