Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Orbán Viktor szerint nagyon nehéz év előtt áll az EU

Az elmúlt húsz évre visszatekintve a legnehezebb év előtt áll az Európai Unió - mondta Orbán Viktor szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A miniszterelnök a soros magyar EU-elnökség munkaprogramját ismertetve hangsúlyozta, hogy kormánya az 56-os forradalmárok hitével akarja szolgálni az európai egység ügyét. Az egységhez azonban erő kell - figyelmeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség fő jelszava az "erős Európa".

Magyarország is sokat tett az egységért, ezért számára történelmi igazságtétel, hogy ma Európa élén állhat - szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy a II. világháborút követően Magyarország adta a legtöbb emberi életet és vért a szabadságért. Budapest bizonyította be a világnak azt is, hogy a kommunizmus nem ártalmatlan doktrína, hanem veszélyes fenyegetés a nyugati civilizációra - fejtette ki.

A mai legnagyobb kihívás a miniszterelnök szerint, hogy az EU úrrá legyen egy világválság viharain, és megtalálja helyét egy teljesen átalakuló, újraosztott világgazdaságban.

Ha Európa erős, választ tud adni a globális versenyképességi, demográfiai, környezeti és biztonsági kihívásokra - emelte ki.

Orbán Viktor szerint ma az irdatlan adósságtömeg az, ami gyengíti Európát. Ezt egyetlen módon lehet legyőzni, mégpedig a foglalkoztatás növelésével - tette hozzá. Az európai kódex sarokpontja a megfontolt gazdálkodás parancsa, azaz, hogy nem költünk többet, mint amennyit keresünk. Nem terhelhetjük adósságokkal gyermekeinket és unokáinkat sem - hangoztatta.

A válságkezelés terén a miniszterelnök szerint még további erőfeszítésekre van szükség, meg kell például teremteni az állandó stabilitási mechanizmus alapjait. Következetesebben és jobban össze kell hangolni a tagországok reformjait is - szögezte le.

Magyarország parlamentbarát elnökség lesz - szögezte le Orbán Viktor.

Arra a kérte a képviselőket, tegyenek meg mindet a hat jogszabály megszületéséért, amely a gazdaságpolitikai koordinációt szolgája.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy az európai energiapolitika áttörés előtt áll. Döntő fontosságú, hogy valóságos és átjárható energiapiac jöjjön létre Európában, és a kontinens diverzifikált beszerzési útvonalakkal rendelkezzen.

A romastratégiával kapcsolatban kiemelte: "Európának csak akkor lesz szíve, ha a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok számára a szociális beilleszkedés lehetőségét megteremti".

"Mindannyian a tűzzel játszunk" - mondta, mert ha nem sikerül európai romastratégiát teremteni, a már letelepedett és bizonyos mértékig integrálódott roma közösségek ismét nomád életmódba kezdenek, és a probléma a ma érintett országok területéről más államokra tevődik át.

A további prioritásokkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélte, "bővítési frász uralkodik Európában". Magyarország viszont azt szeretné, ha visszatérne a bővítési optimizmus. Mint mondta, személy szerint igazságtalannak érzi, hogy Horvátország, amely az elmúlt években jobb teljesítmény nyújtott uniós országoknál, például Magyarországnál is, még mindig kívül van az EU-n. Az elnökség szeretné az aláírásig elvinni a horvát csatlakozási szerződés ügyét.

Orbán Viktor elmondta: a térség jól ismerőjeként tudja, hogy Bulgária és Románia felkészült a schengeni övezet tagságára. Leszögezte: mindig ki fog állni amellett, hogy az övezet minél hamarabb fogadja be ezeket az államokat.

Kiemelten fontos az egységes piac megerősítése, a kohéziós politika fenntartása, valamint a kis- és középvállalatok számára kedvező üzleti környezet is. A családpolitika, a demográfiai helyzet, a Duna-stratégia is szerepel az elnökségi prioritások között, illetve az, hogy az EU vállaljon továbbra is vezető szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A miniszterelnök jelezte: szeretné, hogy az EU fellépjen a keresztényüldözés ellen,.

A kormányfő beszélt arról is: reális esély van arra, hogy Magyarország, amely hosszú ideig ült az EU szégyenpadján, most kikerüljön ebből a helyzetből. Hitelességét biztosítja, hogy idén az államháztartási hiány már 3 százalék alatt lesz, a belső államadósság pedig - egyetlen más uniós ország mellett - csökken.

Orbán ismerteti a magyar EU-elnökség programját

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délelőtt az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén ismerteti a január elejével hivatalba lépett soros magyar EU-elnökség programját.

Az elmúlt hónapokban egyre világosabb vált, hogy a magyar elnökségi prioritások sorában az eredeti elképzelésekhez képest előtérbe kerültek a nagy európai gazdasági kérdések - az euróövezet stabilitásának a megőrzése, a válságból való kilábalás és a növekedés, a munkahelyteremtés feltételeinek biztosítása, a tagországok gazdaságpolitikájának jobb és szorosabb összehangolása.

Orbán Viktor a programadó beszéd elhangzása után a vitában válaszol az EP-frakciók, illetve képviselők felvetéseire. A plenáris vitát követően, várhatóan valamivel déli 12 óra után a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tart José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Jerzy Buzek EP-elnökkel.

Orbán Viktor beszédét nem csupán az elnökségi program miatt övezi nagy várakozás, hanem azért is, mert az elmúlt hetekben nagyon sok szó esett az unióban a magyar médiatörvényről, és az Európai Bizottság - amelynek szakértői tüzetesen elemzik a jogszabályt - aggályokat fogalmazott meg.

A Fideszt is magában foglaló pártcsalád, az Európai Néppárt EP-képviselői azt hangsúlyozzák, hogy a médiatörvény ügyében meg kell várni az uniós végrehajtó testület elemzésének eredményét. Más frakciók politikusai azonban a médiatörvény visszavonására, illetve alkalmazásának felfüggesztésére szólították fel Orbán Viktort.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülése követhető lesz a http://www.europarl.europa.eu/eplive/public/defaultähu.htm internetes oldalon.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. florian70 2011. január 21. 18:29
  „Ja és kedves achilleus azért mert megadtad valami fideszes fikázó ocsmány oldal linkjét azért az még nincs úgy .
  Ilyen hozzászólásokat csak bunkó emberek írnak ,még szavazati jogot se adnék az ilyennek.”
 • 33. florian70 2011. január 21. 14:59
  „29. hozzászólás achilleus 2011.01.21. 09:17

  27. hozzászólás florian70 2011.01.21. 08:00

  Ipsos: továbbra is kimagasló Fidesz-előny - írta a Népszabadság pénteken az Ipsos legújabb közvélemény-kutatását ismertetve. Utoljára frissítve: 2011. január 21., 08:08 (...) A biztos pártválasztó szavazók között a kutatók a Fidesz 65, az MSZP 17, a Jobbik 11, az LMP 5 százalékos támogatottságát mérték, (...)
  -------- de ciki flórián70, de ciki ...
  Te elhiszed ,én nem ,bocsi

  30. hozzászólás achilleus 2011.01.21. 09:23

  Ja és kedves flórián, így kell idézni a bemásolt írás forrását:
  http://kapcsolat.hu/blog/szegeny_orban_20110120
  Bár nagyon könnyen felismerhető a gyávázó stílusa, de azért mégis
  Híd el tudom hogy kell, csak így biztosabb ,vagyis tuti megjelenik.De azért köszi az oktatást sz ismeretekből.

  30. hozzászólás achilleus 2011.01.21. 09:23

  "Mondjuk akkor, amikor a Magyar Rádió udvarán a rendőrök ártatlan fiatalokat kínoztak órákig, és ugyanez a Magyar Rádió minderről akkor sem, később sem számolt be. - (Magyar Nemzet, 2011. január 19.)"

  Semmi mást nem csináltak csak a köztársaság rendjét védték,azt hogy belekerültek ártatlanok arról sem a rendőrök és sem az akkori Miniszter nem tehetett .Egyébként meg olvasd el Vadai Ágnes írásait erről,Aki meg is nyerte a fidesz elleni pert.”
 • 32. keiner 2011. január 21. 10:15
  „29. achilleus, gratulálok, akkor már nincs messze az út a 99.9%ig.
  (bocs, ez most kellett) :-)) ;-)”
 • 31. achilleus 2011. január 21. 09:36
  „itt szórakoztató megjegyzések olvashatók a korábbi miniszterelnök írásához:
  http://mandiner.hu/cikk/20110120_szegeny_orban”
 • 30. achilleus 2011. január 21. 09:23
  „Ja és kedves flórián, így kell idézni a bemásolt írás forrását:
  http://kapcsolat.hu/blog/szegeny_orban_20110120
  Bár nagyon könnyen felismerhető a gyávázó stílusa, de azért mégis

  De ha már ide került ez a legújabb hazugsággyűjteménye, akkor róla is egy pár szót:
  "Gyurcsány becsületes és tisztességes volt, mi más lett volna, ha azokban az időkben jó helyre ömlött a pénz. A százmilliók. Egyetlen balliberális értelmiségit nem lehetett hallani, amint diktatúrát, a sajtószabadság végét, a jeges kézzel szorongató (ön)cenzúrát emlegetett volna. Mondjuk akkor, amikor a Magyar Rádió udvarán a rendőrök ártatlan fiatalokat kínoztak órákig, és ugyanez a Magyar Rádió minderről akkor sem, később sem számolt be. - (Magyar Nemzet, 2011. január 19.)"”
 • 29. achilleus 2011. január 21. 09:17
  „27. hozzászólás florian70 2011.01.21. 08:00
  Ipsos: továbbra is kimagasló Fidesz-előny - írta a Népszabadság pénteken az Ipsos legújabb közvélemény-kutatását ismertetve. Utoljára frissítve: 2011. január 21., 08:08 (...) A biztos pártválasztó szavazók között a kutatók a Fidesz 65, az MSZP 17, a Jobbik 11, az LMP 5 százalékos támogatottságát mérték, (...)
  -------- de ciki flórián70, de ciki ...”
 • 28. achilleus 2011. január 21. 09:13
  „27. hozzászólás florian70 2011.01.21. 08:00

  De nem lövet, kedves flórián70, és még csak nem is kordonoz.

  Államosították a tunéziai - szocintern tag - párt vagyonát.
  Követendő példa.”
 • 27. florian70 2011. január 21. 08:00
  „24. hozzászólás achilleus 2011.01.20. 20:13

  Te is ilyenben szenvedsz barátom..

  "Szegény Orbán

  A miniszterelnök politikai paranoiában szenved. Mindenhol összeesküvést és ellenséget lát.
  Érdemes pár dolgot rögzíteni a miniszterelnök tegnapi strasbourgi szereplésével kapcsolatban.

  1. Elnökséget adó ország miniszterelnökét még soha nem fogadta ilyen szenvedélyes elutasítás az Európai Parlamentben. Orbán akkora politikai pofont kapott, hogy a fal adta a másikat. Ugyan gondolhatjuk, hogy Orbán megérdemelte, amit kapott, de jó, ha tudjuk: az Orbánról kialakult negatív kép rávetül az egész országra, így ránk, magyar polgárokra is.
  2. A miniszterelnök politikai paranoiában szenved. Mindenhol összeesküvést és ellenséget lát. Ellenség a Nemzetközi Valutaalap, a nemzetközi vállaltok egész sora, a külföldi sajtó, a Die Welt, a Times, a Le Figaro, ellenséges összeesküvés részesei a külföldi politikusok, a szocdemek, a liberálisok, a zöldek, az őt nem eléggé védő néppártiak, és hogy el ne felejtsük: itthon is mindenki ellenség, aki nem ért vele egyet.
  3. A miniszterelnök gyáva. Amikor őt és kormányát kritizálják, akkor mint ijedt kisgyerek berohan a haza védsáncai mögé, és onnan kiabál kifelé: ne bántsátok Magyarországot! Be akar vonni bennünket is az Ő harcába, nyilván úgy érzi, egyedül kevés hozzá. Gyenge politikus így próbál meg nemzeti szolidaritást szervezni maga köré. De ebből nem szolidaritás lesz, hanem lesajnálás. Szegény Orbán - mondják az emberek.
  4. De hiszen az előző kormány volt diktatórikus, és még hazudott is" - panaszkodik szegény Orbán. Megszeppent kisgyerek árulkodik így édesanyjának, amikor az rajta kapja, hogy a spenótot ahelyett, hogy megette volna, a fikuszra öntötte. Gratulálunk Viktor - igazi férfi vagy. Imádni fogják ezt Brüsszelben. De hadd segítsek egy kicsit. Minden erőlködésetek ellenére, 2006 borzasztó konfliktusait demokratikus keretek között zajló éles politikai harcnak látta Európa. Olyannak, amilyet már láttak Berlinben, Párizsban vagy Rómában. (És nekünk volt igazunk.) Amit meg Ti csináltok, az kívül esik az európai demokratikus értékeken. Na, ez a különbség.
  Ha meg igaza van az Index.hu-nak, azaz Orbán már az EP ülése előtt megígérte a néppárti vezetőknek, hogy amennyiben a Bizottság bármi kivetnivalót talál a magyar médiatörvényben, akkor a kormány ellenvetés nélkül azonnal korrigálni fogja azt, akkor meg hogy is vagyunk a nemzeti érdek sokat hangoztatott határozott képviseletével? Magyarországot Budapestről irányítjuk, nem Brüsszelből - hangoztatják bőszen a kormány emberei. És mégis, amikor magyar emberek tiltakoznak, az nem fontos, ha Brüsszel teszi azt, akkor meg haptákba vágjuk magunkat? Előre jelzem, hosszú a listája azoknak, akiktől majd bocsánatot kell kérnie itthon a miniszterelnöknek, ha a törvényt Brüsszel nyomására módosítani fogják. Ők azok, akik szóltak, tiltakoztak a törvény ellen. De az ő hangjuk nem jutott el Orbán füléig. A Nemzeti Lenézés Kormánya le fog lepleződni.
  Akár folytathatnám is. De ez a kiábrándító, gyalázatos történet e nélkül is folytatódni fog."”
 • 26. queenmargareth 2011. január 21. 07:37
  „18. hozzászólás keiner 2011.01.20. 12:44

  Én már többször írtam, hogy az az ember BETEG!”
 • 25. sajtkukac 2011. január 21. 06:57
  „Hálistennek punnyadnak a belső átalakítások, legalább addig sem kártékonykodnak, kedves 1.-es! Egyebekben nem engem és még úgy gondolom több millió bérből-fizetésből-csórón élő itthoni EMBERT, baromira nem érdekel, hogy az EU milyen nehéz év előtt áll. Önző módon "csak" az érdekel, hogy az egyszerű ember előtt milyen év áll, hogy fizetjük ki a számláinkat, hogy veszünk ruhát-cipőt-élelmet a gyerekeinknek! Csak az a baj, hogy fordítva, odafent ez viszont senkit sem érdekel! Megcsinálták maguknak a kedvezőbb adózást, kvázi megjutalmazták magukat azzal, hogy csökkentették az adójukat, a kisembert meg ők is, meg az EU is nagyívben..... Elkeserítő, hogy az én-te-ő-mi hátunkon cipeltetik - képletesen - a saját jólétüket, és közben betyárul le...ák, hogy miből élnek meg emberek milliói idehaza! Elkeserítő, hogy ezt meddig lehet, szabad csinálni:((”
 • 24. achilleus 2011. január 20. 20:13
  „21. hozzászólás achilleus 2011.01.20. 18:58 Folytatom, mert látom, van akit zavar mások véleménye, ez is egy tipikus reakciója a liberál-szocialista aknamunkának.
  Első lépés a szabadság elvesztése felé az adósrabszolgaságba hajtás, nemcsak egyéneket, hanem országokat is. A dolgok nagyon is összefüggenek, kezdve a posztmodern, természettudományokat degradáló "újracionalista" filozófián keresztül, az oktatás lerohasztásán át, az állam és társadalom szövetének szétzilálásáig.
  Mai idézet, a konzumidiótizálásról: "A liberális szennycsatornák és szennylapok már beetették a közönséget a volt szocialista országokban is, meg lehet nézni a nézettségi adatokat és a példányszámokat: minél vacakabb és ártalmasabb, annál népszerűbb" - (Magyar Hírlap - 2011. január 20.)”
 • 23. queenmargareth 2011. január 20. 20:05
  „bla-bla, megint ´56, megint a múlt..........
  a jövő pedig ez?"A romastratégiával kapcsolatban kiemelte: "Európának csak akkor lesz szíve, ha a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok számára a szociális beilleszkedés lehetőségét megteremti".

  "Mindannyian a tűzzel játszunk" - mondta, mert ha nem sikerül európai romastratégiát teremteni, a már letelepedett és bizonyos mértékig integrálódott roma közösségek ismét nomád életmódba kezdenek, és a probléma a ma érintett országok területéről más államokra tevődik át."

  Sokan felfogták már, hogy sosem volt országuk, állandóan vándoroltak, sosem akarnak beilleszkedni, így nekünk kell alakulnunk hozzájuk...mondá a testvír”
 • 22. Larsson 2011. január 20. 19:34
  „Mi köze van a celebségnek bármilyen szocialista, vagy liberális erőnek? Minek kell ezt a marhaságot is összemosni a politikával??? Baromi nagy marhaságokat tudsz összeirkálni, miközben konzumidiótázol. Gondolom magadra értetted! ;)”
 • 21. achilleus 2011. január 20. 18:58
  „9. hozzászólás igazságkereső 2011.01.19. 17:21
  Igazad van. Magyarországon már nagyon jól látszik hová vezet a liberalizmus és a szocializmus násza. Azt már tudjuk, hogy a szocializmus és a nacionalizmus bagzása milyen szörnyszülöttekkel "ajándékozta" meg az emberiséget. És lassan látjuk, hogy milyen basztardok keletkeznek a liberálisok és a szocialisták összefekvéséből. Celebek, konzumidióták, minden erkölcsi érték elvesztése, amit az emberiség eddig felhalmozott, minden alárendelve tőke SZABAD koncentrációjának, többek között maga az emberi szabadság is. Hosszabb távon, alattomosabb mivolta miatt, ez a liberálbolsevizmus nagyobb ellensége lesz az emberiségnek, mint a nácizmus volt.”
 • 20. tintasbarns 2011. január 20. 14:31
  „Orbán eus jós lett.”
 • 19. Nahát! 2011. január 20. 13:17
  „Közeleg az az idő, amikor O.V. egy újabb témára
  (most a médiatörvény elleni hajszára) elmondhatja:

  "Ha észreveszed, hogy a ló alattad megdöglött, szállj le róla!"

  :)”
 • 18. keiner 2011. január 20. 12:44
  „Mert íde is paszol:
  http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=122115
  "Német lapok: Orbán Napóleon-komplexusban szenved? - 11:46
  Esztelenség azt állítani, hogy Magyarország a diktatúra felé halad, de Orbánnak sem kellene a fekete lovag szerepét játszania. A magyar miniszterelnök úgy viselkedik, mint aki Napóleon-komplexusban szenved. Ilyen és ehhez hasonló kritikákat írnak a német lapok Orbán Viktor tegnapi strasbourgi szereplése kapcsán."
  "Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak nem fekszik a demokratikus diskurzus - vélekedett a liberális Süddeutsche Zeitung kommentátora. Martin Winter szerint aki ilyen agresszíven reagál a bírálatra, és a magyar nép megsértésével vádolja az EP képviselőit csak azért, mert azok elutasítják az ő médiatörvényét, annak nincs érzéke a nyílt vitához."”
 • 17. macs 2011. január 20. 12:27
  „Akit érdekel, itt megnézheti videón a teljes ülést:
  http://www.europarl.europa.eu/hu/see-and-hear/
  Számomra nagyon szomorú volt nézni az ülést és hallgatni a felszólalokat. Nem Magyarországról és nem a magyarokról volt szó, csupán egy elhibázott, erőből átvert törvénnyel és azzal a módszerrel volt baj, ami a jelenleg gyakorlat nálunk. Nem tudom ki mondta, de igaza van, nem mindig annak van igaza, aki többségben van. Senki sem őrzi a bölcsek kövét.
  Európa sokszínű, ezt ha tetszik, ha nem komolyan kéne venni.”
 • 16. Kulik 2011. január 20. 11:48
  „http://index.hu/video/2011/01/20/igy_vedte_meg_orban_a_haza_becsuletet/

  Így kell ezeknek válaszolni.”
 • 15. Kudara 2011. január 20. 10:38
  „Szerintem az EU semmi olyan megbízást nem fog adni az ország elmúlt néhány "balhé" után. Fél évig mindenki, aki ezzel kapcsán kap munkát ülni fog a fenekén és bezsebeli a nagy lóvét a semmiért. Az EU kivárja a fél évet és majd utána kezd akciózni, miután nem mi vagyunk az elnökök.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - Barroso: e héten levélben fejti ki ellenvetéseit az Európai Bizottság

Magyar EP-források szerint Orbán Viktor a rendezvényen egyebek közt arról beszélt, hogy el kell… Tovább olvasom