Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Őslakosoktól kértek bocsánatot Chilében

Chile - Bocsánatot kért a chilei kormány azért, amiért a 19. században erőszakkal elhurcoltak és Európában cirkuszokban mutogatták őslakosok egy csoportját.
Európai kereskedők 1881-ben rabolták el a vízi nomád alakaluf törzs 11 tagját, akiket az Újvilág különlegességeiként cirkuszokban és francia, német, illetve svájci kiállításokon mutogattak.

Az elhurcoltak közül öt őslakos földi maradványai több mint egy évszázad elteltével kedden térhettek vissza Chilébe.

Michelle Bachelet, az ország elnöke a kormány nevében kért bocsánatot azokért a bűnökért és mulasztásokért, amelyek az őslakosok bántalmazását a múltban lehetővé tették.

"A kétszáz ével ezelőtt függetlenné vált Chilében az évfordulós ünnepségek idején elkerülhetetlen, hogy országunk történelmének fényes korszakai mellett a szomorú pillanatokról is megemlékezzünk" - mondta az államfő.

Az őslakosok maradványait a Zürichi Egyetemen találták a Calafate-i emberi állatkert (Calafate zoologicos humanos) című dokumentumfilm készítői.

Az alakaluf törzs tagjai arról voltak híresek, hogy dacolva Patagónia jéghideg vizeivel mindössze a hátukra vetett oroszlánfókaprémben jártak, a csupasz bőrüket pedig zsírral és faggyúval kenték be a hideg ellen.

Becslések szerint az alakalufok egyenes ági leszármazottainak száma mindössze 12-20 körül lehet, miután a 19. században és az 1940-es években az európaiakkal való érintkezés nyomán fertőző betegségek tizedelték meg a törzset.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét havazás okoz fennakadást

Nagy-Britannia - Ismét jelentős havazás okozott közlekedési fennakadásokat szerdán… Tovább olvasom