Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Összecsaptak a Putyin ellen tüntetők - videóval

Vlagyimir Putyin, márciusban megválasztott elnök beiktatása ellen tiltakoztak vasárnap Moszkvában több mint húszezren. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, a demonstráció után 250 embert állítottak elő, és egy ember meghalt.
A moszkvai rendőrség előállított hétfőn több mint száz embert, akik Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása ellen tiltakoztak Putyin elnöki eskütétele közben.

Olga Sorina, a Szolidaritás mozgalom sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a lefogottak között volt Borisz Nyemcov társelnök, volt miniszterelnök-helyettes is. A politikust vasárnap is elvitték a rendőrök a Bolotnaja téri tiltakozó akcióról, majd 1000 rubeles (mintegy 8000 forintos) büntetés megfizetésére kötelezve őt, elengedték.
Az interneten és a vasárnapi ellenzéki megmozduláson meghirdetett "Fehér Város a Tisztességes Hatalomért" nevű akció résztvevői az ellenzék állítása szerint békés sétára készültek Moszkva központjában.

Live Info videó

A rendőrség engedély nélküli akciónak tekintette a sétát, ezért a Tverszkaja (korábbi Gorkij) és a Mohovaja utca kereszteződésében gyülekezőket előbb a Puskin térre szorították, majd elvitték mindazokat, akik nem voltak hajlandóak maguktól elhagyni a teret.

A belügyminisztérium moszkvai igazgatóságának közlése szerint a rendőrség úgynevezett megelőző beszélgetést folytatott a Putyin beiktatása ellen tiltakozókkal. Közel 120 embert vittek be, és többségüket már elengedték. Borisz Nyemcov is elhagyhatta a rendőrséget.

Összecsaptak a rendőrök az orosz ellenzéki tüntetőkkel Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov (galéria)

Vasárnap a "Milliók Menete" békés felvonulás erőszakkal végződött a Kremlhez közeli Bolotnaja térnél. A rendőrség azt állítja, hogy a tiltakozók támadtak embereikre, a tüntetés szervezői viszont előre kitervelt provokációról beszéltek. Az összecsapás során 436 főt, köztük ellenzéki vezetőket vittek el a rabszállító autók. Többségüket az éjszaka elengedték, de az akció főszervezőjét, Szergej Udalcovot bíróság elé állították.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsahajó baleset, Philadelphiában kezdődik a per

P. Szabolcs 20, S. Dóra 16 évesen halt meg a baleset következtében. Tovább olvasom