Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Pakisztán hajlandó a lázadók rejtekhelye ellen támadni

Karachi - Pakisztán belegyezett abba, hogy lecsapjon azoknak a táliboknak és más lázadóknak a rejtekhelyére, akik pakisztáni területről támadják Afganisztánt, és nem hajlandóak részt venni az akadozó béketárgyalásokon.
Mohammed Mahszúm Sztanikzaj, az afgán elnök által létrehozott békedzsirga titkára elmondta, hogy előző napi pakisztáni látogatásán a Hamid Karzai államfő által vezetett küldöttsége azt kérte az iszlámábádi vezetéstől, tegye lehetővé a lázadók számára, hogy részt vehessenek a tárgyalásokon, ha így kívánják. Sztanikzaj hangsúlyozta: a pakisztáni hatóságokkal folytatott megbeszélésen világosan közölték, hogy azokat a tálibokat, akik csatlakozni akarnak a béke- és megbékélési folyamathoz, segíteni kell, és felszólították az afgán lázadók támogatásával vádolt pakisztáni vezetőket, hogy a tárgyalásokat elutasító lázadókról "vegye le a kezét".

Vahíd Omár, Karzai szóvivője hozzátette, hogy a pakisztáni fél gyakorlati intézkedésekre tett ígéretet az ügyben, de konkrét részletekre nem tért ki. Pakisztáni részről nem erősítették meg a négyoldalas megállapodás aláírását. Az afganisztáni harcok fokozódásával és a tálibok által a civil lakosság elleni pokolgépes merényletek számának növekedésével egyre erősebb az igény a béketárgyalásokra. 2007 óta az idei május volt a legvéresebb hónap. Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy júliusban megkezdik az amerikai katonák kivonását, amennyiben a feltételek ezt lehetővé teszik. A NATO-csapatok a tervek szerint 2014 végéig vonulnának ki Afganisztánból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiában újra ágyúznak a kormányerők

A líbiai kormányerők nehéztüzérsége ágyútűz alá vette vasárnap a Tripolitól délnyugatra fekvő Zenten várost és környékét. Tovább olvasom