Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Putyin tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai Merkellel

A G20-as csoport ausztráliai csúcstalálkozójára készülő orosz államfő tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai a német kancellárral.
Vlagyimir Putyin az Oroszországgal szembeni nyugati büntetőintézkedéseket a nemzetközi joggal ellentétesnek tartotta pénteki interjújában.

Az orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet szombaton kezdődő kétnapos tanácskozása előtt nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, s közölte, hogy Angela Merkelhez hasonlóan őt is az érdekek és nem a személyes rokonszenv vagy ellenszenv vezérlik a kapcsolattartásban.

Vlagyimir Putyin kérdésre válaszolva azt mondta, nem érzékeli, hogy kapcsolatai Angela Merkellel az utóbbi időben feszültté váltak volna."Éppen ezért semmilyen lényeges változást nem látok a kapcsolataink jellegét illetően" - mondta. Közölte, hogy a tervek szerint találkozik a német kancellárral a G20-as csoportnak az ausztráliai Brisbane-be szervezett csúcsértekezlete alkalmával.

Korábban Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója arról is tájékoztatott, hogy Putyinnak Brisbane-ben több kétoldalú találkozót is előkészítettek. Az elnök a tervek szerint David Cameron brit kormányfővel és Francois Hollande francia államfővel is találkozik.

Az interjú során Putyin a Kreml Ukrajna-politikája, a délkelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati büntetőintézkedések ellen azzal érvelt, hogy azok mindenkinek ártanak: a szankciókat alkalmazó országoknak, de az olyan nemzetközi szervezeteknek is, mint a G20, és ellentétesek a nemzetközi joggal.

Az orosz államfő ugyanakkor hiábavalónak tartja, hogy a csúcstalálkozón felvessék az Oroszországgal szembeni szankciók kérdését. Mint mondta, a büntetőintézkedésekről aszerint születnek a döntések az országcsoportokban és nemzeti szinten, "ahogy partnereink értelmezik saját geopolitikai érdekeiket". Közölte, hogy ezt (a szankciós politikai értelmezést) hibásnak tartja.

Putyin úgy vélte, mindezek ellenére arra számíthat, hogy Brisbane-ben a csoportbeli partnerekkel a nemzetközi kapcsolatok fejlődésének kilátásairól tud szót váltani. Sajnálattal állapította meg, hogy a politikai és biztonsági kérdéseket illetően a világ országaiban korlátozott előrelátás érvényesül, mert "mindenki választásoktól választásokig él".

Az orosz elnök azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy Oroszország elegendő tartalékokkal rendelkezik, és készen áll arra, hogy ellenálljon a gazdasági válság újabb hullámának. Az orosz kormány forgatókönyveket dolgoz ki a legkülönfélébb eshetőségekre, így felkészül a kőolaj világpiaci árának erőteljes zuhanására is - tette hozzá.

Putyin elmondta, hogy adott gazdasági helyzetben az orosz kormány kész felszabadítani a Nemzeti Jóléti Alapban felhalmozott tartalékokat, de nem áll szándékában azokat "esztelenül elherdálni". A tartalékokat "nem a pillanatnyi problémák" megoldására akarják fordítani. "Óvatosan bánunk az aranytartalékokkal és a kormány tartalékaival" - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skót népszavazás: az SNP új vezetője szerint is cél a függetlenség

Nicola Sturgeon jelenlegi skót miniszterelnök-helyettest választották a Skócia függetlenségére… Tovább olvasom