Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Reformokra és felelős magatartásra szólítja Európát Kína

Az euróövezetnek meg kell reformálnia gazdasági rendszerét és felelős magatartást kell tanúsítania a világgazdaság és a pénzpiacok stabilitása iránt - írja a kínai kormány hivatalos szócsövének tekintett Peopleís Daily napilap hétfői száma.
A cikk megfogalmazása szerint az európai "Fekete Halál", az adósságszolgálati válság az exportkereslet csökkenése révén Kínát is elérheti, bár az euró-eszközök viszonylag alacsony részaránya miatt devizatartalékait csak mérsékelten veszélyezteti.

"Az adósságszolgálati válság immár közel két éve, 2009 vége óta tart és úgy söpört végig az euróövezet országain, mint a XIV. századi pestisjárvány, a Fekete Halál" - írja a cikk, alig néhány nappal Nicolas Sarkozy francia elnök és Hu Csin-tao (Hu Jintao), a Kínai Népköztársaság elnöke találkozója előtt, melynek napirendjén a globális pénzügyi helyzet megvitatása valószínűleg előkelő helyen szerepel.

"Az euróövezeti adósságválság következményeinek devizatartalékunkra gyakorolt hatása eltörpül az amerikai szuverén adósbesorolás rontásának következményei mellett, mivel tartalékaink jóval kisebb részét teszik ki euró-, mint dollár-eszközök" - írja az állami China Development Bank szakérője Csang Csao (Zhang Chao) és Csang Csi-hsziang (Zhang Zhixiang), a kínai jegybank nemzetközi osztályának egykori igazgatója által közösen jegyzett cikkében a kínai napilap.

Elemzői becslések szerint a több mint három ezer milliárd dollárnyi kínai devizatartaléknak mintegy negyedét teszik ki euróban denominált eszközök.

"Az euróövezeti adósságválság viszont a reálkereslet csökkenéséhez vezet majd, melynek messzemenő következményei lehetnek országunkra nézve is" - mutatnak rá a szerzők.

Az írás megfogalmazásából nem derül ki, hogy Kína milyen álláspontot kíván felvenni a két elnök találkozóján, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai gazdasági kérdésekre szakosodott kutatója Wang He szerint azonban mindkét fél abban érdekelt, hogy kezelhető színben tüntessék fel az euróövezeti adósságválságot.

"Egyik vezető sem mulasztja majd el az alkalmat, hogy hangot adjon elkötelezettségének közös érdekük, a globális piacok stabilizálása mellett, ami helyreállíthatja valamelyest a befektetői bizalmat" - fogalmazott Wang He, aki egyúttal kihangsúlyozta, hogy a maga részéről is csekély valószínűséget tulajdonít az európai problémák kezelhetetlenné válásának.

"Nem gondolnám, hogy Európa egyik napról a másikra képes lenne megoldani a problémát, de látnunk kell, hogy rendelkezik a fertőzés terjedésének meggátolásához elegendő pénzügyi eszközökkel" - fogalmazott. "Túlzás lenne azt állítani, hogy az euróövezet szétesőben van."

A 27 tagú EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a bilaterális forgalom 2010-ben elérte a 395 milliárd eurót, ami 13,9 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Kína 281,9 milliárd euró értékben exportált az EU-ba 2010-ben, 18,9 százalékkal magasabb összértékben mint 2009-ben. Júliusban a kínai export Európába 22,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest, míg júniusban 11,4 százalékkal.

Vezető kínai illetékesek - közöttük Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök is - már korábban számos alkalommal kifejezték bizalmukat az eladósodott euróövezeti országok képességében, hogy rendezzék fizetési problémáikat és gazdaságukat egészséges növekedési pályára állítsák vissza. Ven Csia-pao júliusi németországi látogatásán kijelentette, hogy országa kész kötvényvásárlásokkal a bajba jutott euróövezeti országoknak támogatást nyújtani.

A Peopleís Daily cikke azonban hangsúlyozza, hogy az euróövezeti problémákat olyan mélyen fekvő intézményi hiányosságok okozzák, amelyeket mindenképpen rendezni kell a piaci bizalom helyreállítása és a gazdasági növekedés megalapozása érdekében. "Az euróövezetnek fel kell oldania a gazdasági fejlődést akadályozó intézményes korlátokat és felelős magatartást kell tanúsítania a tagországok közötti kapcsolatokban, a régió gazdasági fejlődése, illetve a globális gazdasági és pénzügyi stabilitás iránti elkötelezettségben" - írja a kínai gazdasági szakemberek cikke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés átmenetet szorgalmaz Líbiában a NATO és az EU

Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie - üzente a NATO-főtitkár. Tovább olvasom