Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Rendkívüli tanácskozásra hívták össze az EU egészségügyi minisztereit az ebola miatt

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió egészségügyi miniszterei a jövő héten Brüsszelben, hogy fokozott óvintézkedéseket fogadjanak el a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járvány továbbterjedése ellen - közölte pénteken az olasz egészségügyi tárca.

 Az unió soros, olasz elnökségének nyilatkozata szerint a jövő csütörtökre összehívott találkozón a repülőtéri biztonsági eljárások megerősítéséről lesz szó, hogy kiszűrhessék a betegeket az Ebola sújtotta országokból érkező utasok közül.

"A cél az, hogy növeljük a reagálási képességet a járvánnyal szemben, és csökkentsük Európára való átterjedésének kockázatát" - hangoztatja a nyilatkozat.
    
Beatrice Lorenzin, az olasz egészségügyi tárca vezetője már két napja közös uniós stratégiát szorgalmazott a járvány európai elterjedésének megakadályozására, mindenekelőtt a repülőterek szigorúbb ellenőrzését sürgetve.
  
  Brüsszelben pénteken bejelentették, hogy az EU "légihidat" szervez az Ebola által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea megsegítésére. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint a művelet már pénteken megkezdődött. Első járataként egy Boeing 747-es géppel 100 tonna segélyszállítmányt küldenek Amszterdamból a Sierra Leone-i fővárosba, Freetownba.
    
Saját adatai szerint a bizottság a járvány nyugat-afrikai kitörése óta már 180 millió euró segélyt (mintegy 55 milliárd forint) bocsátott az érintett országok rendelkezésére.
    
Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes pénteken bejelentette, hogy a madridi kormány tárcaközi különbizottságot állít fel az Ebola-válság kezelésének "összetett és nehéz" feladataira. A politikus hozzátette, hogy egy tudományos testületet is létrehoznak az Ebola-elleni küzdelem támogatására.
    
Mariano Rajoy miniszterelnök a nap folyamán felkereste a madridi III. Károly kórházban Teresa Romero ápolónőt, a járvány első, Afrikán kívül megfertőződött betegét, aki állítólag súlyos, de stabil állapotban van.
    
Az AP hírügynökség tudósítója szerint Rajoy a látogatással a szakszervezetek és az ellenzéki politikusok bírálatát akarta ellensúlyozni, amely szerint a spanyol egészségügy nem gondoskodott az ágazat dolgozóinak a veszélyes járvány miatt szükséges felkészítéséről és védőfelszerelésekkel való ellátásáról.
   
 A látogatás után a kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a kórház orvosai, az ápolók és a személyzet többi tagja mindent elkövetnek Teresa Romero életének megmentéséért. "Tudniuk kell, hogy támogatjuk őket, és a spanyolok hatalmas többségének szolidaritását élvezik" - mondta.
    A madridi egészségügyi hatóságok közlése szerint a 44 éves ápolónőt - aki egy Afrikából hazatért, azóta elhunyt Ebola-beteg spanyol paptól kapta el a fertőzést a III. Károly kórházban - kezelni kezdik a Zmapp elnevezésű Ebola elleni kísérleti gyógyszerrel, miután Spanyolországnak sikerült szereznie a világszerte rendkívül szűkösen rendelkezésre álló készítményből.
    Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először tesztelik Afrikában embereken az Ebola-vírus elleni oltást

A szer hatásáról és biztonságáról szóló első információk november végére várhatók. Tovább olvasom