Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Sarkozy csak a második az exit pollokban

Hollande legyőzte Sarkozyt a franciaországi elnökválasztás első fordulójában.
20:28 - 29,3 százalékával legyőzte a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnököt (25,5-27 százalék) a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten kerülnek a május 6-i második fordulóba a francia televíziós állomások által az urnazárás után ismertetett felmérések (exit poll) szerint.

"A franciák megtagadták" Nicolas Sarkozyt - vélte Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője.

A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2-20 százalékával, szélsőjobboldali jelölt korábban még nem ért el ilyen jó eredményt elnökválasztáson.

18:37 - Hollande az élen, magas részvétel az első fordulóban

Az RTBF belga közszolgálati televízió honlapja által közzétett első becslések szerint vasárnap késő délután Francois Hollande szocialista jelölt állt az élen a francia elnökválasztás első fordulójában.

Hollande 27-28 százalékkal vezetett Nicolas Sarkozy jelenlegi konzervatív államfő előtt, akire a választók 25-26 százaléka szavazott. Az exit poll eredmények azt jelzik, hogy a harmadik helyen Marine Len Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje végezhet, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont. Az ötödik helyre a centrista Francois Bayrou-t várják a felmérések.

14:30 - Az arány elég magasnak számít Franciaországban (1981 óta a második legmagasabb), de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot. Akkor délig a jogosultak több mint 31 százaléka járult az urnákhoz, s a részvételi arány a szavazás végén 83,77 százalékos volt.

Valamivel több mint 44,5 millió választópolgár választja ki vasárnap a tíz jelölt közül azt a kettőt, akik május 6-án megmérkőzhetnek az államfői posztért.

A felmérések szerint továbbjutásra csak a jelenlegi konzervatív elnöknek, Nicolas Sarkozynek és szocialista riválisának, Francois Hollande-nak van esélye.

A péntek éjfélkor életbe lépett kampánycsend előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések szerint Hollande végezhet az élen 0,5-5 százalékos előnnyel, két közvélemény-kutató intézet pedig azt prognosztizálta, hogy döntetlen lesz a "mérkőzés".

A viszonylag magas részvétel azért meglepetés, mert a felmérések még az utolsó napokban is rekordmértékű távolmaradást jelezték, amit az unalmas kampánnyal magyaráztak. A választás iránti érdektelenség elsősorban a jobboldalnak kedvezne, miután az idősebbek szívesebben vonulnak az urnákhoz, s ők hagyományosan a jobboldali jelöltekre adják voksukat. Ezért a biztos befutónak tűnő szocialista jelölt a kampány utolsó hetében arra buzdította a választókat, hogy a baloldal győzelmét már április 22-én tegyék "visszafordíthatatlanná".

Mind a tíz jelölt leadta szavazatát a délelőtt folyamán. Közülük utolsóként Sarkozy elnök, aki feleségével, Carla Brunivel jelent meg egy párizsi szavazóhelyiségben, de nem kívánt nyilatkozni.

Francois Hollande a képviselői székhelyének számító, az ország középső részén található Tulle városában voksolt.

"A következő elnök megválasztása nem egyszerűen országos szavazás, hanem ki fog hatni egész Európa jövőjére" - fogalmazott a szocialista jelölt, aki korábban jelezte: megválasztását követően kezdeményezni fogja az uniós szinten március elején elfogadott pénzügyi paktum újratárgyalását.

Bizonytalanságot elsősorban a radikális baloldali és a szélsőjobboldali jelöltnek a harmadik helyért folyó külön csatája jelent. A kampány nagy meglepetése volt a Baloldali Front jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak a fokozatos előretörése. A tavaly nyáron még alig 4 százalékos támogatottságot élvező néptribun a felmérések szerint a szavazatok 13-15 százalékára számíthat.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjeként, Marine Le Pen, a pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya pedig először méretteti meg magát elnökválasztáson. Neki 16 százalékot jeleznek előre a közvélemény-kutatók, de nem titkolják: az ő támogatottságát a legnehezebb mérni, a szélsőjobboldali jelölt akár 18 százalékot is elérhet.

Az első hivatalos eredmények a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók, de elképzelhető, hogy már korábban is ismertekké válnak az első becslések.

A francia választási szabályok értelmében a szavazás napján 20 óra előtt tilos nyilvánosságra hozni az exit poll eredményeket. A közvélemény-kutató cégek viszont 18 óra körül már viszonylag pontos becslésekkel rendelkeznek majd, s ezt elküldik partnereiknek, a nagy rádió- és tévétársaságoknak, illetve újságoknak. Ez a gyakorlat már a hetvenes évek óta így működik, s a francia média általában betartotta a 20 óráig érvényes tilalmat. Az internet elterjedése, s az olyan közösségi portálok, mint a Facebook és a Twitter megjelenése azonban változtatott a képen, különösen amiatt, hogy a külföldi médiát a francia törvények nem befolyásolják, s a svájci és a belga csatornák és honlapok már előbb közölhetik az eredményeket, mint a francia sajtó.

Korábban írtuk:

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban az elnökválasztás első fordulója.

Miután a tengeren túli francia területek lakói már szombaton leadhatták szavazatukat, vasárnap reggel nyolc órakor az anyaországban is kinyitottak a szavazóhelyiségek.

Nagyjából 44,5 millió választópolgár dönthet arról, ki töltse be a következő öt évben a legmagasabb állami hivatalt Franciaországban. Az első hivatalos eredmények a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók.

A felmérések szerint a jelenlegi konzervatív elnök, Nicolas Sarkozy aggódhat az újraválasztásáért; a legtöbb közvélemény-kutatás azt mutatja, Francois Hollande baloldali jelölt végez majd az élen.

Minden bizonnyal ez a két politikus jut be az elnökválasztás május 6-i második fordulójába.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. április 22. 20:34
    „Még az is előfordulhat, hogy Franciaországnak ,,francia" elnöke lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán cunami: megérkezett Amerika partjaihoz a hordalék

A szakemberek egy röplabdát és egy focilabdát találtak Alaszka partjainál. Tovább olvasom