Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Sok francia muzulmán másként tekint a Charlie Hebdo-mészárlásra

Normandiában több muszlim diák "Allah akbár" kiáltásokkal törve meg a gyászpercet.
Franciaország öt millió muzulmánja közül sok elborzadt a múlt heti iszlamista terrortettektől, ám ugyancsak sokan közülük egészen másként tekintenek a tragédiára, mint nem muszlim honfitársaik - olvasható a The Washington Post című amerikai lapban.

Már az áldozatok emlékének adózó múlt heti néma gyászpercet is több iskolában megzavarták muzulmán tanulók. Hiába kérték őket tanáraik arra, hogy maradjanak csendben a kegyelet percére, egy párizsi külváros középiskolájában három fiú dacból végighangoskodta a gyászpercet. Hasonlóan tett Normandiában több muszlim diák "Allah akbár" kiáltásokkal törve meg a némaságot. Akadtak olyan párizsi muzulmán diákok, akik udvariasan, de azt kérték, hogy iskolájukban ne tartsanak gyászpercet. Véleményüket a vérengzésről egy közmondásban összegezték: "Ki mint vet, úgy arat" - mondták tanáruknak.

A Charlie Hebdo című szatirikus magazin e heti számának címlapját is eltérően minősítik a francia muszlimok. Van, akit nem háborított fel, hogy ismét Mohamed próféta került az első oldalra.

"Ez a karikatúra visszafogottabb, mint a korábbiak, amelyek között akadt bőven közönséges" - idézett a lap egy 32 éves muszlim férfit, aki a prófétáról kapta "keresztnevét": Mohamed Binakdannak hívják. Annak ellenére nem sokkolta a címlap, hogy a hétköznapi életben gyakran érik faji atrocitások.

"Ha elindulsz egy éjszakai klubba, nem biztos, hogy be is engednek. Ha elmész egy házibulira és meglátják a szakálladat, szinte biztosan megkérdezik viccből, hogy mikor indulsz Szíriába csatlakozni a dzsihadistákhoz. A Charlie Hebdo hozzájuk hasonló. Akik erősebbek nálunk, gúnyolódnak rajtunk. A mi köreinkben sok az állástalan, a szegény. Csak a vallás maradt nekünk. És az szent. Való igaz, hogy nehezen tudunk röhögni a hitünkről szóló vicceken" - így a férfi.

A munkanélküliek és a szegénysorban élők aránya Franciaországban az átlagosnál jóval magasabb a muzulmánok között. Gennevilliers-ben - Párizs zömmel muszlimok lakta külvárosában - kirívóan rossz a helyzet. Itt élt Chérif Kouachi, a terrorista fivérek közül a fiatalabb és harciasabb haláláig, 32 éves koráig.

És itt él az ugyancsak 32 éves, muszlim Nasser Lajili, aki tagja a helyi önkormányzatnak és egyúttal egy ifjúsági csoport vezetője. A Charlie Hebdo szerdai számának címlapját meglátva első reakciója a félelem volt.

"Ez nem javít a helyzeten. Hangsúlyozom, hogy a leghatározottabban elítélem a lap elleni támadást, de úgy vélem, hogy a szólásszabadságot korlátozni kell, ha másokat méltóságukban sért. Prófétánk számunkra szent" - idézte a muzulmánt a The Washington Post.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kormány korlátozná a szélsőséges iszlamisták mozgási szabadságát

A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek… Tovább olvasom