Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Spanyolországot is leminősítésre jelölte az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta szerdán Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósbesorolásainak kilátását a Standard & Poor's, a többi euróövezeti tagállamnál lényegesen rosszabb növekedési és adóssághelyzetre hivatkozva.
A világ legnagyobb hitelminősítőjének szerdai londoni bejelentése szerint a kilátásrontás az "AA plusz/A-1 plusz" hosszú és rövid futamú spanyol szuverén adósosztályzatokra vonatkozik, amelyeket a cég megerősített.

Az S&P szerint Spanyolországban - agresszívabb költségvetési konszolidációs, valamint növekedésösztönző intézkedések híján, és a munkapiac rugalmatlansága miatt - elhúzódóan alacsony, folyamatszerűen évi 1 százalék alatti növekedés várható, amelyhez tartósan magas államháztartási hiány is járul.

A hazai össztermék arányában mért államadósság jövőre eléri a 67 százalékot, ami ugyan kezelhető, ám a növekedési ütem gyors. A magánszektor eladósodottsági rátája ugyanakkor az idén már 177 százalék - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi időben egymás után rontják az euróövezeti gazdaságok hitelképességi osztályzatait, vagy azok kilátását.

Előző nap a Fitch Ratings az elsőrendű "A" kategóriából a közepes befektetői "BBB" sávba sorolta át Görögország adósbesorolását a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Görögország a lépés nyomán az első olyan euróövezeti tagállam lett, amelynek adóskockázati besorolása a közepes befektetői "BBB" sávba került át valamely hitelminősítőnél.

A hét elején a Standard & Poor's is leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot. A jelenlegi görög besorolás az S&P listáján "A mínusz", vagyis az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország ennél a hitelminősítőnél is átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába.

Az euróövezeti alapító tag Írországot is sorra minősítik le a nagy nemzetközi hitelminősítők a közfinanszírozási helyzet súlyos romlása miatt.

Legutóbb, a múlt hónap elején a Fitch Ratings rontotta agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal írország szuverén adóskockázati besorolását, az ír gazdaság teljesítményének meredek zuhanásával és a kormányzati adósságkötelezettségek "kivételes mértékű" emelkedésével indokolva a lépést.

A Fitch májusban vonta meg Írországtól a lehető legjobb, "AAA" adóskockázati besorolást, már akkor is az adósságráták meredek emelkedésére hivatkozva; a november eleji leminősítés azóta a második volt.

A Standard & Poorís már március végén megvonta írországtól az elit "AAA" osztályzatot, és azóta ez a cég is még egyszer leminősítette az ír adósságot.

Az ír kormány egyik tagja nemrég egyenes utalást tett arra, hogy írország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni.

A sorozatos leminősítések nyomán erősen romlik az érintett euróövezeti tagállamok adósságtörlesztési kockázatának piaci megítélése, amelynek elsődleges mérőszáma az e kockázat fedezetére szolgáló hitelpiaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása.

A CMA DataVision nevű vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére a szerdai spanyol kilátásrontás után elmondták, hogy a spanyol szuverén adósságra köthető CDS-tranzakciók díja az aznapi londoni kereskedésben 96,4 bázispontra emelkedett az előző zárásban mért 89,3 bázispontról, vagyis minden 10 millió eurónyi spanyol államadósság piaci biztosítása évi 96400 ezer euróra drágult.

Ez a díjszabás azonban még mindig messze elmarad a sokkal rosszabb megítélésű Görögországétól, amelynek CDS-árazása szerdán 233,3 bázispontra emelkedett az előző esti 209,3 bázispontról.

Ennél az euróövezeten kívüli Magyarország törlesztéskockázati megítélése is jobb, bár a spanyol és a görög vonatkozású hitelminősítői intézkedések hatására a közép-európai EU-térség CDS-árazásai is romlottak.

A CMA DataVision adatai szerint a magyar szuverén adósságra köthető CDS-tranzakciók ára a szerdai késő délutáni londoni kereskedésben 232,6 bázispont volt az előző záróban mért 216,6 bázispont után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Basescu a román pártok megbékélését sürgeti

Traian Basescu jelenlegi román államfő szerdán felelősségre és nyugalomra intette valamennyi… Tovább olvasom