Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Száz éve nem látott ítéletidő tombol

Egy szentpétervári lakos sem látott városában még annyi havat, amennyi az elmúlt egy hétben esett. Bár hétfőn a hóesés elállt, ez mégsem mentette meg a várost az infrastrukturális összeomlástól: a közlekedés megbénult, az utak járhatatlanok voltak, a munkahelyek kiürültek, a boltokban pedig elfogytak a hólapátok.
Utoljára 1881-ben volt ekkora hó Szentpéterváron – írja a Lenta.ru. Az egész héten hulló hó befedte a házakat és az autókat, így azokat szabályosan ki kellett volna ásni, ha autózni támadt volna kedve valakinek – ám hiába, az utcákra lehullott vastag hóréteg egy ideig mindenfajta közlekedést lehetetlenné tett.

Így a szentpéterváriak tömegesen metróra szálltak, ami valamelyest javította a helyzetet. Rövidesen megindult az utak tisztítása (amit persze akadályozott a folyamatosan hulló hó), de mivel a lakosok az út szélén hagyták hóval beborított autóikat, gyakorlatilag megfeleződött a városban használható forgalmi sávok száma – erre még a hóeltakarító járművek is rátettek egy lapáttal, mivel a nagy mennyiségű eltakarított hó az út szélére került.

Ennek eredményeképpen az amúgy is nehezen használható fő szentpétervári sugárutak, így például a Ligovszki sugárút 6 sávról 3 sávosra szűkült össze, sok úton pedig a szokott 3-4 sávból egyetlenegy maradt szabadon.

Hó fedte be Szentpétervárt.
Hó fedte be Szentpétervárt.

A rendkívüli időjárás következtében Szentpéterváron torlódtak a repülőjáratok és sok vonat eleve nem is járt – így például az új, több mint 300 km/h sebességgel száguldó Szapszan vonatból Szentpétervár és Moszkva között, vasárnap csupán egy darab indult.

Egy hét alatt Szentpéterváron több mint 70 cm hó esett, ami valljuk be, bármely város működését megbénította volna. Ehhez hozzájárult persze az is, hogy a szentpétervári hatóságok nem voltak felkészülve, a hóeltakarító járműveket csak a hétvége felé üzemelték be, a járdákat és az udvarokat pedig hétfőig gyakorlatilag egyáltalán nem takarították. A boltokból egy időre elfogytak a lapátok is, és gyakori kép volt a Lenta.ru szerint, amint a lakosok kartonlapokkal, műanyagdobozokkal és serpenyőkkel ásták ki a kocsijaikat.

A kerületek hatóságai szerint négyszer-ötször több technikai eszközre lenne szükség, hogy jelentős eredményeket érjenek el a hó eltakarításában. A járdák a fontanka.ru szerint különösen veszélyesekké váltak, hiszen a hóréteg alatt vastag jégréteg is képződött, a hatóságok pedig tehetetlenek. Ez persze a többé-kevésbé járható utakra vonatkozik, máshol derékig süppednek be az emberek a hóba.

December 27-én a hatóságok kb. 90 ezer köbméter havat tudtak elszállítani a városból, ami egyáltalán nem volt elég: szakértők szerint még legalább 2 millió köbméter hótól kellene megszabadulni.

A meteorológusok előrejelzése szerint nem lesz több hó a következő napokban. A ciklon keletre vonul, helyére pedig rendkívül hideg, sarki levegő érkezik. Ez valószínűleg pozitív hír lehet a szentpéterváriaknak, mert bár a hideg időjárásban a házak tetejéről lelógó hatalmas jégcsapokra és rendkívüli fagyokra lehet számítani, mégis, ha most felmelegedés jönne, az óriási mennyiségű olvadó hó egyszerűen elöntené a várost.

Olvasóink írták

  • 1. Cukipofa 2009. december 30. 19:54
    „Pár évvel ezelőtt szegeden is a tisza partra hordták ki a havat a belvárosból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz ütközött össze teherautóval, 16-an meghaltak

Összeütközött egy távolsági autóbusz és egy teherautó Kína keleti részében, tizenhatan meghaltak,… Tovább olvasom