Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szerb EU-tagjelölti státus - tíz feltételt kell teljesíteni

A szabadlábon lévő háborús bűnösök elfogásán túl Szerbiának további komoly feltételeket kell teljesítenie, hogy elnyerje az európai uniós tagjelölti státust; egyebek között meg kell kezdenie a cigányság felzárkóztatását - írta a szerdai belgrádi sajtó.
A rendszerint jól értesült Blic és a tekintélyes Politika is ismertetett tíz követelést, amelyek teljesítését állítólag Brüsszel elvárja Belgrádtól ahhoz, hogy - a szerb kormány reményei szerint 2011 végén - Szerbia az EU hivatalos tagjelöltje lehessen.

E feltételek szerint Belgrádnak, azon túl, hogy kézre keríti a hágai szökevényeket - vagy bizonyítja, hogy nem Szerbiában rejtőznek - végig kell vinnie az igazságügyi szervezet reformját, biztosítania kell a független szabályozó testületek zavartalan működését, el kell fogadnia egy sor új törvényt, többek között a kárpótlásról és a pártfinanszírozásról.

Ami a romaintegrációt illeti, Szerbia tavaly fogadott el egy új stratégiát és egy akciótervet a cigányok helyzetének javításáról, de további lépések szükségesek, például egy gördülékenyebb együttműködés megteremtése ez ügyben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal és az egészségügyi intézményekkel - ismerte el Petar Antic, a szerb kisebbségügyi minisztérium helyettes vezetője.

Belgrád várhatóan november végéig kézhez kapja Brüsszelből azt a, több ezer kérdésből álló ívet, amelyet hagyományosan kiküldenek a csatlakozásra jelentkező országoknak az integrációs folyamat ezen szakaszában. Elemzők rámutattak: noha Koszovó ügye nem szerepel az EU által elvárt, teljesítendő feltételek között, Belgrádnak egykori tartománya kiválása miatt - amelyet elismert a 27 EU-tagállamból 22 - gondot jelenthet a kérdőíven szereplő olyan egyszerű kérdések megválaszolása is, mint például, hogy mekkora Szerbia területe, lakossága, vagy hol húzódnak az állam határai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150-nel száguldott: kettészakadt a luxusautó - videó

Kettészakadt egy Aston Martin típusú luxusautó Moszkvában, mert 150 kilométeres sebességgel szinte… Tovább olvasom