Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Szökésben van Kína vak jogvédő aktivistája

Megszökött vidéki házi őrizetéből Kína egyik, külföldön legismertebb jogvédő aktivistája, a vak Csen Kuang-cseng - jelentették hírügynökségek külföldi emberjogi szervezetek információira hivatkozva pénteken.
Csen, aki gyermekkorában vesztette el látását, a Santung tartományi Linji város vezetői ellen súlyos vádakat tartalmazó keresetet nyújtott be még 2005-ben. Azzal vádolta a tisztségviselőket, hivatalnokokat hogy erőszakkal kényszerítettek nőket abortuszra és sterilizálásra, hogy megfeleljenek a hivatalos családtervezési politika elvárásainak. Az erőszak elől elmenekülők családtagjait megverték, megkínozták - állította az ügyvéd, s ugyanabban az évben jogorvoslatért Pekingbe utazott.

A bírósági eljárásra nem került sor, ám a most 41. évében járó Csen a visszaélésekre ráirányította a figyelmet, s a kínai hatóságok nyomozást indítottak és több helyi vezetőt őrizetbe vettek.

Csen első házi őrizete fél évig tartott, majd 2006 nyarán formálisan is eljárást indítottak ellene és végül 2006-ban 4 év 3 hónap szabadságvesztére ítélték "rombolásért és a közlekedést akadályozó tömegmegmozdulás szervezéséért". 2010-ben szabadult, és azóta élt felügyelet alatt Tungsiku (Dongshigu) faluban.

A Csennel szembeni hatósági eljárás komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki, emberjogi szervezetek, politikusok, újságírók keltek a védelmére és kezdeményezték szabadon engedését. Tavaly riporterek egy csoportja igyekezett kapcsolatba lépni vele személyesen, de útjukat állták, nem sikerült a közelébe jutniuk.

Az amerikai texasi központú ChinaAid nevű szervezet értesülése szerint Csen "nagyon távol van az otthonától, de biztonságban van". Anyja, felesége és kislánya továbbra is a faluban maradt, házukat a szökés felfedezése után szigorúan őrzik - állítják a Csen segítőivel kapcsolatban álló források.

Bob Fu a szervezet képviselőjeként azt is elmondta, hogy kapcsolatban állnak az amerikai kongresszus illetékeseivel, a washingtoni külügyminisztériummal és a pekingi amerikai nagykövetséggel, s a segítő közreműködésüket kérték Csen és bujtatói számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb prostibotrány az amerikai titkosszolgálatnál

Újabb prostituáltbotrány gyanúja merült fel az amerikai titkosszolgálatnál, ezúttal egy olyan ügyet… Tovább olvasom