Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Találgatás indult Angela Merkel NDK-s múltjáról

Egy könyv szerint a kancellár a keletnémet állampárt ifjúsági szervezetének titkára, vagyis "NDK-s KISZ-titkár volt".
Találgatás kezdődött Németországban Angela Merkel pályafutásának rendszerváltás előtti korszakáról egy könyv nyomán, amely szerint a kancellár a keletnémet állampárt ifjúsági szervezetének (FDJ) titkára, vagyis "NDK-s KISZ-titkár volt". A találgatásban maga a kancellár is részt vesz.

"Csak az emlékeimre tudok hagyatkozni, és ha most valami más kerül napvilágra, akkor azt el kell fogadnom úgy, ahogy van" - válaszolta Angela Merkel a Bild hétfői beszámolója szerint a berlini Filmakadémia vasárnap esti rendezvényén a bulvárlap újságírójának arra a kérdésére, hogy valóban az agitációért és propagandáért felelős (agitprop) FDJ-alapszervezeti titkári tisztséget töltötte-e be a nyolcvanas évek elején munkahelyén, a keletnémet tudományos akadémia berlin-adlershofi fizikai kémiai kutatóintézetében (ZIPC).

Merkel soha nem titkolta, hogy FDJ-tag volt. A pártba - az SED-be, azaz a "keletnémet MSZMP-be" - ugyan nem lépett be, de igazodott a rendszerhez. "Nem voltam hős" - mondta egy 2005-ben megjelent életrajzi interjúkötetben, hozzátéve, természetes volt számára, hogy belép az FDJ-be, hiszen így tanulhatott, tudományos pályára léphetett és Nyugatra is utazhatott.

Nem is új az a felvetés, hogy Merkel talán agiptprop FDJ-titkár volt. Ezt azonban senki nem állította tényként, a legkevésbé Merkel. "Nem emlékszem, hogy bárkit is agitáltam volna. Kulturális megbízott voltam" - mondta a konzervatív politikus a 2005-ös kötetben.

A napokban viszont megjelent egy új könyv a kancellár NDK-s múltjáról - a Bild munkatársa, Ralf Georg Reuth és a Die Weltnél dolgozó Günter Lachmann tollából Angela Merkel első élete címmel -, amely elkötelezett reformkommunistaként állítja be a kancellárt, és megszólaltatja a ZIPC-nél működött FDJ-alapszervezet egykori vezetőjét, aki azt mondta, teljesen biztos, hogy Merkel volt az agitprop-titkár.

A Bild és a Die Welt munkatársa azt is feltárta, hogy Merkel már 1989 októberében csatlakozott a Der Demokratische Aufbruch (Demokratikus Kitörés - DA) nevű mozgalomhoz, amely akkor még nem a német egységért és a rendszerváltásért állt ki, hanem az NDK önállósága és a demokratikus szocializmus rendszerének kialakítása mellett.

"Mindig azt gondoltam, hogy 1989 decemberében léptem be a DA-ba, de (az új kötet szerzői) kinyomozták, hogy ez októberben történt. Ettől sokkal nyugodtabb a lelkem" - mondta Merkel a vasárnapi berlini rendezvényen, amelyen kedvenc filmjét, a Paul és Paula legendája című híres keletnémet alkotást vetítették, és eredetileg nem is tervezték, hogy a kancellár múltjára is kitérnek a vetítést követő pódiumbeszélgetésen, de Merkel leintette az újságírói kérdés miatt tiltakozó műsorvezetőt, és jelezte, hogy szívesen válaszol a kérdésekre.

Hétfői sajtóbeszámolók szerint a kancellár hangsúlyozta: "Számomra az a legfontosabb, hogy soha nem titkoltam el semmit". Hozzátette: "Néhány dolgot talán nem mondtam el, de csak azért, mert senki sem kérdezte". Arról például még soha nem beszélt, hogy tagja volt a (kelet)német-szovjet baráti társaságnak és a keletnémet szakszervezeti szövetségnek (FDGB) - fejtette ki a kancellár.

Angela Merkel a DA képviseletében bekerült az utolsó keletnémet kormányba, amelyben a helyettes kormányszóvivői tisztséget látta el. A szervezet 1990 tavaszán beolvadt a Kereszténydemokrata Unióba (CDU), Merkel pedig családügyi miniszter lett az újraegyesítés utáni első össznémet kormányban, amelyet pártfogója, Helmuth Kohl vezetett. A következő, 1994-ben alakult Kohl-kormányban a környezetvédelmi tárcát kapta meg, az elvesztett 1998-as parlamenti választás után pedig megszerezte a CDU főtitkári pozícióját, és a pártot megrengető adománybotrányban - amelyben a párt számos vezető alakja, köztük Kohl és Wolfgang Schäuble akkori pártelnök is besározódott - szembefordult Kohllal és a párt megújulását sürgette. A politikust 2000-ben a CDU elnökévé választották. Pártelnöksége ötödik évében győzelemre vezette a konzervatívokat, és azóta Németország kancellárja.

Olvasóink írták

 • 4. majzik 2013. május 14. 09:28
  „Az NDK-ban csak kommunisták voltak, az NSZK-ban voltak a nácik.

  Nálunk mind a kettő !”
 • 3. x 2013. május 13. 22:53
  „http://de.wikipedia.org/wiki/Demokratischer_Aufbruch
  angolul
  http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Awakening
  magyarul
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokratikus_Kitörés
  - jómagam az Ébredés vagy Elindulás szóval fordítottam volna, mivel a "Kitörés" leginkább "Ausbruch".
  Dehát ezen nem múlik semmi.
  http://www.google.ch/search?hl=de&gl=ch&tbm=nws&q=FDJ&gbv=1”
 • 2. x 2013. május 13. 22:10
  „Délmagyar-olvasók körében az idén március végén, Németországban sok éve indult már az a találgatás:
  76. bambinaXX 2013.03.28. 06:24 - 68. mert frau merkel is kgb-s volt..?
  78. x 2013.03.28. 13:53 - 76. bambinaXX, sok mindent ráfogtak már, de azt még nem. A "legvadabb" nézet szerint az NDK-s KISZ-ben (FDJ) agitációs- és propaganda-titkár, saját beállítása szerint kultúrális előadó (Kulturreferentin) volt.
  ... a létező szocializmus élményei alapján Angela Merkel "a személyes szabadság és felelősségvállalás kategóriáiban gondolkozik, ami a pozitív (US)Amerika-képében is megmutatkozik". ...
  Forrás ("Angela Merkel kétféle világa") 2005-06-19:
  http://www.welt.de/print-wams/article129161/Angela-Merkels-zweierlei-Welten.html
  ... Als Reflex auf den realexistierenden Sozialismus denke sie nämlich "in Kategorien individueller Freiheit und Verantwortung, was etwa ihrem positiven Amerikabild entspricht". ...”
 • 1. _csutak_ 2013. május 13. 21:18
  „Nálunk a fél kormánynak "múltja " van mégsem hisztiznek az ő kommunistáik (a fenét azok, az igazi Kommunista nem vált hitet!) a jó komcsik, a szociké meg a rossz, oszt annyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év börtönt kért Berlusconira az ügyészség

A volt olasz kormányfőt kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való… Tovább olvasom