Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Thaiföld: folytatódnak a tüntetések a parlament feloszlatása után

Mintegy százezer tüntető lepte el Bangkok utcáit hétfőn, miután a thaiföldi kormányellenes megmozdulások szervezői bejelentették, hogy nem elégszenek meg a parlament feloszlatásával, és meghirdették "az ítélet napját".
"A mozgalom folytatja a harcot. A célunk az, hogy felszámoljuk a Thakszin-rezsimet. Annak ellenére, hogy feloszlatták a parlamentet, és előrehozott választások lesznek, a Thakszin-rezsim a helyén maradt" - mondta Szuthep Thaugszuban, a tüntetések vezetője, Thakszin Sinavatrára, Jinglak Sinavatra miniszterelnök bátyjára utalva.

Az ellenzéki Demokrata Párt híveiből álló demonstrálók azért akarják megdönteni a 2011-ben demokratikusan megválasztott kormányt, mert az szerintük a 2006-ban a hadsereg által megdöntött, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin irányítása alatt áll.

A százezres tömeg hétfőn a miniszterelnöki hivatal elé vonult a thai fővároson át. A demonstrálók - akik az elmúlt két hétben számos kormányépületet foglaltak el hosszabb-rövidebb időre - azt hangoztatták, hogy végleg leszámolnak a "Thakszin-rezsimmel". A rendőrség azt ígérte, hogy nem fog erőszakosan fellépni, s az elmúlt 80 évben 18 puccsot végrehajtó hadsereg azt közölte, hogy nem avatkozik be.

Thaiföld: folytatódnak a tüntetések a parlament feloszlatása után. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Jinglak a november vége óta tartó, öt halálos áldozatot követelő megmozdulások miatt hétfőn feloszlatta a parlament alsóházát. Az alkotmány szerint emiatt 45-60 napon belül előrehozott választásokat kell tartani, ám az egyelőre kérdéses, hogy a Demokrata Párt - amelynek képviselői már vasárnap lemondtak parlamenti mandátumaikról - részt fog-e venni a voksoláson.

A tüntetések vezetői egyáltalán nem akarnak választásokat, úgy vélik, hogy azok a jelenlegi szabályok miatt könnyen manipulálhatók. Ehelyett egy nem választott "népi tanácsot" akarnak felállítani a kormány helyett, amely "a nemzet bölcseiből" állna.

Elemzők szerint a Demokrata Párt - amely 1992 óta nem nyert választást - szinte biztosan veszítene egy voksoláson, mivel az országban többségben lévő vidéki szegényrétegek kitartanak az érdekeiket képviselő - bírálói szerint populista - Thakszin és politikai szövetségesei mellett. Az emigrációja ellenére befolyásos Thakszint támogató "vörös ingesek" és a jórészt középosztálybeli, rojalista "sárga ingesek" között közel egy évtizede folyik erőszaktól sem mentes küzdelem a hatalomért Thaiföldön.

A kormányzó Puea Thai párt hétfőn közölte, hogy Jinglak Sinavatra mindenképpen indul az előrehozott választásokon, amelyek pontos dátumát még nem írták ki. Szakértők arra emlékeztettek, hogy 2006-ban Thakszin is előrehozott választások kiírásával próbálta menteni a bőrét a kormánya ellen folyó tiltakozások elől, de a Demokrata Párt bojkottálta a voksolást, Thakszint pedig öt hónappal később a hadsereg buktatta meg.

Thaiföld: folytatódnak a tüntetések a parlament feloszlatása után. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A thaiföldi kormányfő bejelentette a parlament feloszlatását

Jinglak Sinavatra thaiföldi kormányfő hétfőn bejelentette a parlament feloszlatását, és új választások mellett foglalt állást, miközben Bangkok utcáin ezrek követelték lemondását.

A kormányfő televíziós üzenetében jelentette be, hogy IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király jóváhagyásával feloszlik a parlament, miután vasárnap az ellenzéki Demokrata Párt mindegyik képviselője lemondott mandátumáról, tiltakozásul Jinglak Sinavatra miniszterelnök ellen.

A miniszterelnök vasárnap azt javasolta, hogy népszavazással oldják meg az országban kialakult politikai válságot, de csak akkor, ha annak eredményét az ellenzék is elfogadja. A thaiföldi kormány távozását követelő tiltakozók vezetője, Szuthep Thaugszuban mindenesetre hétfőre tömegtüntetést szervez.

Thaiföld: folytatódnak a tüntetések a parlament feloszlatása után. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az ellenzék vezére nem ért egyet a népszavazással, ehelyett azt sürgeti, hogy hozzanak létre "népi bizottságot", amellyel helyettesítenék a kormányt. Ez utóbbi indítványt a kormányfő elvetette, mert szerinte az alkotmányellenes és nem demokratikus.

Thaiföldön november vége óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék a törvényesen, választások nyomán hivatalba lépett Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kormányát, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ENSZ vizsgálatot indít a Fülöp-szigetekre el nem jutott segélyek ügyében

Bár jelentős mennyiségű segély jutott el a nagyobb elosztó központokba, továbbra is van még jó… Tovább olvasom