Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Tízezrek tüntettek Izraelben

Több tízezren tüntettek szombat este Izrael tíz nagyvárosában a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt,"társadalmi igazságot" követelve.
A demonstrálók, többségükben fiatalok, ismét "A nép társadalmi igazságot akar, nem jótékonykodást!" jelszóval vonultak utcára. Azt követelik, hogy állítsák helyre a "gondviselő államot", amely a zsidó állam megalapítását követő első években volt jellemző.

A tiltakozások fellegvárában, Tel-Avivban több mint ötvenezren gyűltek össze a központban. Jeruzsálemben tizenötezren vonultak Benjámin Netanjahu kormányfő rezidenciája elé, de Haifában is több mint tízezren adtak hangot elégedetlenségüknek.

Az eredetileg a lakásárak és a bérleti díjak emelkedése miatt két hete kirobbant tüntetéssorozat a társadalmi egyenlőtlenségek és a közszolgáltatások - főleg az egészségügy és az oktatás - színvonalának romlása elleni tiltakozássá nőtte ki magát.

A tiltakozásnak elsősorban az árak folyamatos emelkedése miatt nehéz helyzetbe került középosztály a bázisa. A követelések egész skálájával felvonuló tüntetők bírálták a miniszterelnököt, azzal vádolva a hatalmat, hogy a pénzvilág mágnásainak szolgálatában áll. A monopóliumok és kartellek ereje ellen lázadók a közvetett adók csökkentését szorgalmazzák.

Báz Izrael a világ egyik leggyorsabban bővülő gazdaságával büszkélkedhet - az idei évre 5 százalékos GDP-növekedést várnak, és 5,7 százalékkal a munkanélküliségi ráta is két évtizedes mélységbe süllyedt májusra, fékezi a lehetőségeket és esélyeket az, hogy a gazdaságot néhány nagy család tartja ellenőrzés alatt.

Izraelben az átlagbér havi 2500 dollár, de például a tanárok, a közalkalmazottak és a szociális munkások juttatása nem éri el a 2000 dollárt sem. A lakásárak 2007 decembere és 2010 augusztusa között 35 százalékkal emelkedtek, s hasonló tempóban drágultak az albérletek is. Például Jeruzsálem központjában egy háromszobás lakás havi bérleti díja több mint ezer dollár, Tel-Avivban pedig még több. Egy száz négyzetméteres lakás ára könnyen elérheti a 600 ezer dollárt a Tel-Avivhoz és Jeruzsálemhez hasonló metropoliszok központjában, de a külvárosokban is 200-300 ezer dollárt kérnek egy ilyen lakásért.

Az utóbbi négy évtized legjelentősebb társadalmi megmozdulása Izraelben is a Facebook közösségi portálon indult, mégpedig a túró bojkottjára való felszólítással. Ennek nyomán egy egyetemista lány sátort vert fel Tel-Aviv központjában, hogy így hívja fel a figyelmet arra, hogy nagy bajba került a drága albérletek miatt. Mostanra minden városban sátortáborokat vertek fel, s a tiltakozás egyre szélesedik annak dacára, hogy a miniszterelnök ígéretet tett az ingatlanpiac sürgős megreformálására.

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeliek 87 százaléka támogatja a tiltakozó mozgalmat, és 54 százalékuk elégedetlen azzal, ahogy Netanjahu kezeli a válságot. Bár elemzők szerint a kormány nincs veszélyben, a tüntetések komoly fejfájást okoznak a mandátuma félidejében tartó miniszterelnöknek, akinek a támogatottsága 32 százalékra zuhant.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új CIA-vezető Pakisztánban

Egészségügyi okok miatt végleg elhagyta Pakisztánt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irodavezetője.
Tovább olvasom