Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Több ezer ellenzéki vonult utcára Teheránban

Több ezer ellenzéki tüntetett hétfőn az iráni fővárosban az egyiptomi és tunéziai fejlemények támogatása céljából, de szemtanúk szerint a rendőrség és a biztonsági erők estére szétoszlatták őket.
A reformista ellenzék 2009 decemberében vonult utoljára utcára, akkor nyolcan vesztették életüket a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az ellenzékiek egy széles sugárúton tartottak a Teherán központjában található Azadi (Szabadság) tér felé, amely a tüntetők egyik hagyományos gyülekezési helyének számít. Állítólag több száz rendőrt vezényeltek ki a helyszínre. Korábbi jelentések szerint nem került sor összecsapásokra, később azonban szemtanúk már arról számoltak be, hogy a biztonsági erők könnygázzal próbálják feloszlatni a tömeget. A BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapja arról adott hírt, hogy késő estére feloszlatták a tömeget, és kikapcsolták az áramszolgáltatást, megakadályozták az internet-hozzáférést és zavarták a műholdas hírcsatornákat.

"Ezrek gyülekeznek... nem skandálnak jelszavakat....A biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák a tömeget a Huszein imám tér közelében" - mondta el az egyik szemtanú. Voltak azonban olyanok is, akik nem maradtak csendben, és azt kiabálták "Halál a diktátorra!". Egyes források arról számoltak be, hogy a teheráni egyetem közelében is ellenzéki megmozdulásra került sor.

Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető honlapja, a Kaleme.com szerint több tucatnyi demonstrálót vett őrizetbe a rendőrség Teheránban.

Az ország más részein is gyűléseket tartottak az ellenzékiek: szemtanúk beszámolójából kiderült, hogy Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban, valamint Sirázban is több százan vonultak utcára.

Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők egy héttel ezelőtt kértek engedélyt a tunéziai és az egyiptomi felkelést támogató hétfői gyűlésekre, de a hatóságok betiltottak minden demonstrációt, attól tartva, hogy kormányellenes megmozdulásba csap át a szimpátiatüntetés. Ennek ellenére Muszavi honlapja, a Kaleme.com és Karubié, a Sahamnews.org hétfő délutánra tüntetésre hívott a fővárosban különböző ellenzéki csoportokat.

A Kaleme.com tájékoztatása szerint Muszavi minden vonalas és mobiltelefonja ki van kapcsolva vasárnap óta. Hétfő reggel pedig rendőrautók állták el a házához vezető zsákutcát. Múlt csütörtök óta lényegében házi őrizetben van a másik ellenzéki vezér, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök is.

Az iráni hatóságok óva intették az ellenzéket attól, hogy "biztonsági válságot" teremtsen a 2009 júniusában tartott - az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő javára elcsalt - választások után kirobbant tüntetések újjáélesztésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb kormányfő menesztette helyettesét

Mirko Cvetković szerb miniszterelnök hétfőn bejelentette Mladjan Dinkić miniszterelnök-helyettes,… Tovább olvasom