Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Több helyszínen is ellenőrzik majd a gázt

Több helyszínen is ellenőrzik majd az Ukrajnán keresztül érkező gázmennyiséget a nemzetközi megfigyelők, amelyet kedden reggel kezd küldeni a Gazprom, ha "addig semmi nem jön közbe" - áll a Gazprom közleményében. Oroszország hosszas tárgyalások után hétfőn egyezett bele a gázcsapok megnyitásába.
Az Európai Bizottság, valamint Ukrajna és Oroszország kormánya hétfőn egyezett meg egymással egy megfigyelő rendszer felállításáról, amely azonnali hatállyal megkezdi az orosz gáz Ukrajnán keresztüli szállításának felügyelését - áll a közleményben. Ennek fejében a Gazprom közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor megnyitja a gázcsapokat.

A megfigyelők adatokat rögzíthetnek a gáz mennyiségéről több ukrán és orosz mérőállomáson, illetve az Európai Unió határán is, ameddig csak szükséges. Így ellenőrizni tudják majd, hogy az Oroszországból küldött teljes mennyiség megérkezik-e Európába. A mért eredményeket Brüsszelbe, Kijevbe és Moszkvába is el kell küldeniük. A szakértők már hétfőn megállapodtak a technikai előírásokról, amely szerint öt-öt mérőállomásnál lesznek majd jelen Oroszországban és Ukrajnában, valamint több Európai Uniós országban, így Szlovákiában és Romániában is.

A Gazprom rendkívül fontosnak tartja, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló fennakadás az európai szolgáltatásban, ezért az Európának szállított gáz útvonalának megosztását javasolja, valamint támogatja egy állandó nemzetközi gázfigyelő csoport felállítását. Az energia szükségletek biztonsága érdekében fontosak a földalatti gáztárolók is. A Gazprom jelenleg több ilyen tároló kiépítésén dolgozik Ausztriában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban is.

A közleményben a Gazprom háláját fejezte ki Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek, Andris Piebalgsnak, az Európai Bizottság energiaügyi biztosának, valamint Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, amiért segítettek a megállapodás létrejöttében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedd reggel megnyitják az orosz gázcsapokat

Oroszország - Magyar idő szerint kedd reggel 8 órakor nyitja meg a gázcsapokat Oroszország -… Tovább olvasom