Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Több száz palesztin összecsapott izraeli rendőrökkel

Izrael - Több száz palesztin összecsapott izraeli rendőrökkel kedden Kelet-Jeruzsálem különböző negyedeiben - közölték szemtanúk. A palesztinok köveket dobáltak, gumiabroncsokat és szemeteskukákat gyújtottak fel.
A rendőrök könnyfakasztó gránátok bevetésével és gumilövedékekkel válaszoltak. Az összecsapások egész nap folytak. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin mozgalom keddre a városrészbe meghirdette a "harag napját", mert előző nap ott megnyitottak egy újjáépített zsinagógát, amelyet 1948-ban arabok robbantottak fel. A Hurva zsinagóga a zsidók számára az óváros legfontosabb imahelye.

Az 1948-as, első izraeli-arab háború idején jordániai erők tették a földdel egyenlővé. Az izraeli kormány 2001-ben döntött újjáépítéséről, és az újjáépítési munka már korában is több esetben súrlódások forrása volt.

A palesztinok emellett a keddi "harag napján" tiltakoznak az ellen is, hogy az izraeli kormány engedélyezte 1600 újabb lakás megépítését egy Kelet-Jeruzsálem közeli zsidó telepen.

Az újjáépített Hurva zsinagógát hétfőn szentelték fel ünnepélyes keretek között. Az imahely 400 méterre van az al-Aksza mecsettől. A palesztin mozgalmak - még a Hamásszal ellenlábas Fatah is - élesen tiltakoztak a zsinagóga újbóli megépítése ellen, mert az szerintük veszélyezteti az al-Akszát. A palesztinok szerint a Hurva újjáépítése azt a szándékot takarja, hogy megtegyék az első lépést "a harmadik zsidó templom" felépítése felé a Mecsetek terén - amelyet a zsidók Templomhegynek neveznek, és számukra a judaizmus legszentebb helye.

Orvosok közlése szerint tizenhat palesztin sebesültet szállítottak kórházakba, további több tucatnyi sérüléseit pedig a helyszínen látták el. A palesztinok közül tízen súlyosan sebesültek meg, közülük öten gumibevonatú lövedéktől. Tizenöt izraeli rohamrendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrök hatvan tüntetőt vettek őrizetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házkutatás a legbefolyásosabb ellenzéki hírportálnál

Fehéroroszország - Házkutatást tartottak a fehérorosz rendvédelmi szervek kedden a legbefolyásosabb… Tovább olvasom