Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Több százan vettek részt az RMDSZ tüntetésén

- Több százan vettek részt pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete által Nagyváradon szervezett tüntetésen.
Az erdélyi Krónika internetes honlapjának beszámolója szerint a megyei tanfelügyelőség épülete előtt tartott megmozdulás hátterében az áll, hogy az intézmény több iskolában is leváltotta a magyar igazgatót illetve igazgató-helyettest.

A magyar közösség szempontjából sem az oktatás, sem a kultúra nem lehet alku tárgya – mondta a lapnak nyilatkozva Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A mezőtelegdi iskolát hozta fel példaként, ahol Szoboszlai Gáspár Editet, az RMDSZ tagját leváltották, noha közel 30 évig töltötte be az intézményben az aligazgatói tisztségét, és helyette a település egyik szociáldemokrata tanácsosát nevezték ki. Hasonlóképpen történt a Bihar Megyei Tanfelügyelőségen is, ahol szintén RMDSZ-est, Pataki Árpád tanfelügyelőt menesztették tisztségéből.

"Nem lehet biztosítani a Bihar megyei oktatás minőségét az igazgatók logikátlan leváltása nyomán" – fejtette ki Pető Csilla, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője. Hozzátette: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata-Liberális Párt vagy a Szociáldemokrata Párt kénye-kedve szerint kinevezett iskolaigazgatók nem érthetik meg a magyar közösség igényeit.

Olvasóink írták

 • 2. comet 2009. szeptember 11. 22:26
  „gyalázat amit a magyar kisebbségekkel művelnek a szomszédos országokban. Sajnos az ottani magyar kisebbségek az anyaország szalonképtelen politikai csürhéjétől nem sok támogatásra számíthatnak, sőt azok valamilyen szinten őket is lejáratják. Ki is használják a helyzetet a Fico meg Funar félék rendesen. Bajnai a találkozón úgy közeledett Fico-hoz mint egy kutya, aki attól fél hogy megdobják. Az ilyen görbe gerinccel itthon sokra vihetik, nemzetközi szinten viszont szánalmasak és undorítók.
  Azonnali kormányváltásra van szükség.

  A több száz ember persze ettől függetlenül kevés. Nagyobb összefogás kellene Erdélyben, különösen most amikor az anyaországra nem számíthatnak.”
 • 1. dodó 2009. szeptember 11. 20:41
  „"...Több százan vettek részt..."
  Tehát kb 150-200-an. Nagyjából ennyi lehet az RMDSZ vezetősége és a fizetett apparátusának a létszáma!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik román eltűntetné a romákat országából

Egy tanulmány szerint Romániában is sokkal rosszabbak a roma közösség anyagi körülményei mint az… Tovább olvasom