Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Tüntetés, rombolás Kínában

Helyi idő szerint szerda reggel százak tüntettek, romboltak a délnyugat-kínai Ansunban.
Felháborodásukat a kínai média szerdai beszámolói szerint az váltotta ki, hogy a városi kormányzat közterület-felügyelői feltételezhetően halálra vertek egy féllábú utcai árust.

Az eset kedden történt, s a legfrissebb hírek szerint helyi idő szerint szerda reggel a felháborodott tömeg már elvonult a Kujcsou (Guizhou) tartományi település belvárosi utcájáról; az agyonvert 52 éves férfi családja hozzájárult a boncoláshoz.

Sajtójelentések szerint a dühös emberek kiabáltak, köveket dobáltak, s a helyi kormányzat autóit borogatták. A helyszíni beszámolókból az derül ki, hogy az eset nagy felfordulást idézett elő, egyes hírek szerint a rendőrség vízágyúkat is bevetett. A rendfenntartókkal történt összecsapások során harminc tüntető és tíz rendőr sérült meg - állítja a Hszinhua hírügynökség.

A haláleset körülményeiről egyelőre annyit tudni, hogy Teng Csi-kuo (Deng Qiguo) gyümölcsárusnak vitája volt a városi hivatal alkalmazásában álló közterület-felügyelőkkel, akik bántalmazták, s a férfi egy piac kapuja előtt meghalt. A rendőrség hat, az ügyben érintett embert hallgat ki, s közölték, hogy a boncolás eredményét azonnal közölni fogják.

Kínában rendszeresek a helyenként erőszakossá váló tömeges lakossági tüntetések, amelyek mögött a vidéki emberek sértett igazságérzete van. Az indulatot kiválthatja egy piac bezárása, egy igazságtalannak ítélt intézkedés, környezetszennyezés, az ingatlanok kisajátítása, vagy azok alacsony összegért történő kiváltása, a helyi hatalmasságok visszaélései, a korrupció, a szükségesnek ítélt települési kormányzati fellépés elmaradása.

Kínában a társadalomtudományi akadémia adatai szerint 2007-ben több mint 80 ezer ilyen "tömeges zavargás" volt, mintegy 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Friss adatok nem állnak rendelkezésre. Az esetek gyakoribb megjelenése a sajtóban nem kis részben annak tudható be, hogy ma már rendkívül elterjedt a telefonos kép és hangrögzítés, aminek eredményeként szinte pillanatokon belül felkerülnek az események tudósításai akár a hírportálokra, akár a népszerű videomegosztókra. Az online nyilvánosság a hivatalos médiát is az események közvetítésére kényszeríti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békeszerződést követel atomprogramja leállításért Észak-Korea

Észak-Korea felszólította szerdán az Egyesült Államokat, hogy kössenek békeszerződést az 1950-1953-as, fegyverszünettel zárult koreai háború hivatalos befejezésére. Tovább olvasom