Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Turkson a legesélyesebb a pápaválasztáson?

Miközben Magyarországon egyre inkább szeretnénk hinni Erdő Péter esélyeiben, egyre több jel utal arra, hogy XVI. Benedek utódja a ghánai Peter Turkson lehet.
Mi itt Magyarországon szeretnénk hinni Erdő Péter esélyeiben. Vasárnap reggel az MTI az olasz közszolgálati rádiót idézte, ahol Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket és Christoph Schönborn bécsi érseket nevezték meg az esélyes pápautódok között. Olasz lapok is osztják ezt a véleményt.

Ugyanakkor XVI. Benedek maga is szeretné, hogy utódja ne európai legyen. Ezt jelzik legalábbis XVI. Benedek pápa utolsó bíborosi kinevezései a pápa egy közeli munkatársa, The Sunday Timesnak nyilatkozó Poupard bíboros szerint. A bíboros szerint a pápa szándékainak "utolsó, legfelsőbb szintű kinyilatkoztatása volt" öt fejlődő térségbeli bíboros kinevezése a tavalyi év végén. Poupard úgy gondolja, XVI. Benedek pápa akkor már eldöntötte, hogy lemond.

A magyar bíboros esélyei a fogadóirodák szerint sem olyan nagyok: a ghánai Peter Turkson 3-as szorzó alatt van, de a kanadai Marc Ouellet, az olasz Angelo Scola, a szintén olasz Tarcisio Bertone és a nigériai Francis Arinze is jóval alacsonyabb szorzóval szerepelnek, mint akár Erdő Péter, akár az osztrák Schönborn érsek. És a fogadóirodákra azért érdemes odafigyelni.

Peter Kodwo Appiah Turkson
Peter Kodwo Appiah Turkson


XVI. Benedek pápa vasárnap délben elmondott utolsó előtti úrangyala imádságában az egyház megújhodásáért és a hívek szeretetben éléséért emelt szót.

"Életünk döntő pillanataiban sőt ha jobban megnézzük, életünk minden percében válaszút előtt állunk: kit akarunk követni, magunkat vagy Istent? Az egyéni érdeket, vagy azt, ami igazán jó?" - kérdezte a pápa, lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából. "Imádkozzatok értek és utódomért!" - kérte a hívőket.

Egyiptomi muzulmán vezetők is bizakodók, szerintük XVI. Benedek lemondásával megnyílhat az út a katolikus egyházzal való párbeszéd előtt, amely a pápa vitatott kijelentései miatt megszakadt.

Közben az is kiderült, hogy a pápaválasztó konklávé már március 15. előtt is megkezdődhet, ha addig megfelelő számú bíboros gyűlik össze Rómában.

A két Péter egyike lehet II. Péter?

A középkorban élt egy Malakiás nevű próféta, aki a pápák jövőjét jósolta meg. A próféciák között akad jópár eléggé egyértelmű is, így néhányan úgy gondolják, nem árt odafigyelni rájuk. Malakiás a XII. századtól kezdve "látta előre" a pápákat. A legutóbbi évtizedekre vonatkozóan I. János Pált a félholdra vonatkozó utalással illette (félhold volt, amikor megválasztották), II. János Pálra "A nap munkája" jelzőt illesztette (születésekor és a temetése napján is volt részleges napfogyatkozás a Földön), XVI. Benedeket pedig az "Olajfa dicsősége" kifejezéssel jellemezte (A Bencéseknek volt egy "Olivetans" nevű csoportja). A pápákat nem nevezte néven, kivéve a sorban az utolsót, aki szerinte Péter lesz. Pápasága idején jön a végső üldöztetés, "eztán a hét domb városát elpusztítják és a rettegett bíró megítéli a népét. Vége."

Malakiás próféciája lehet az oka annak is, hogy Szent Péter óta egyetlen pápa sem vette fel a Péter nevet.

Azonban nem csak a pápaként felvett név számíthat, hanem a keresztnév is. Ha így gondolkodunk, akkor Peter Turkson és Erdő Péter is lehet az utód, feltéve, ha Malakiás próféciájának beteljesedésével számolunk.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2013. február 18. 14:03
  „4. qrumpli,
  kifejtenéd, mire gondoltál?”
 • 6. történész 2013. február 18. 11:53
  „A külföldi sajtóban nincs Magyar név a jelöltek(ön ???) között.”
 • 5. csonakos 2013. február 18. 07:51
  „A háttért lenne most jó látni! Mert az biztos, már megy a lobbizás! Meglátjuk ki lesz a nyerő hamarosan! Én bízom benne a keresztény világ lesz az!”
 • 4. qrumpli 2013. február 18. 07:43
  „Tényleg vissza kell menni a fára?”
 • 3. queenmargareth1 2013. február 17. 18:49
  „:) viszont, ha ennyire babonásak akkor ez a kettő ill. az összes Péter az esélytelenek biztos nyugalmával beletörődhetnek:ők nem lesznek pápák:)”
 • 2. queenmargareth1 2013. február 17. 18:37
  „hát, itt az ideje a bőrszínváltásnak, a magyar ezt most bukta.
  azért bele tudunk ám mindent magyarázni mindenbe, ehhez értünk emberek.:)”
 • 1. SP 2013. február 17. 16:22
  „Obama II. ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poupard bíboros: XVI. Benedek nem európai utódot szeretne

XVI. Benedek pápa utolsó bíborosi kinevezései a távozó egyházfő azon szándékát jelzik, hogy ne… Tovább olvasom