Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Túszdráma Sydneyben: fegyverek ropogtak a kávézóban - megrázó fotók

Véget ért a túszejtő akció. Az 50 éves túszejtőn kívül egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő halt meg.
A rendőrség rohamával véget ért a túszdráma a sydneyi kávéházban, ahol egy fegyveres ismeretlen számú túszt tartott fogva több mint 16 órán át. Az akcióban három ember, köztük a túszejtő életét vesztette, négyen pedig megsebesültek - közölte az ausztrál rendőrség helyi idő szerint kedd hajnalban.

A hatóságok tájékoztatása szerint az 50 éves túszejtőn kívül egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő halt meg. Egyik sebesült sincs válságos állapotban. A rendőrség azt nem közölte, hogy a két túsz a roham során, vagy már korábban vesztette-e az életét.

A rendőrség előzőleg, helyi idő szerint éjjel fél háromkor nyomult be az épületbe, s közben robbanásokat, majd fegyverek ropogását lehetett hallani. Néhány pillanattal a roham előtt szemtanúk hat embert - feltehetően túszokat - láttak kiszaladni az épületből. Előzőleg öt másik túsz is kimenekült a kávézóból.

Feltételezések szerint akár tíz alkalmazott és harminc vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében működő Lindt kávézóban, amikor a fegyveres férfi behatolt oda.

Ausztrál rendőrségi források közlése szerint a túszejtő egy iráni menekült volt, a neve Man Harun Monisz. Médiaértesülések szerint a magát "Harun sejknek" és "lelki gyógyítónak" is nevező férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjainak a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. A férfi ellen több esetben emeltek vádat szexuális bűncselekmények miatt, valamint bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában.

A kávézó egyik ablakában a túszejtő egy iszlamista zászlót feszített ki. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint később az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlaját követelte, és azt, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.

Túszdráma Sydney-ben. Fotó: MTI (galéria)

A rendőrség korábban csak annyit közölt, hogy minden jel szerint terrorcselekményről van szó, s mintegy harminc túsz lehet benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő kávézóban.

A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az "Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája" arab felirat volt olvasható. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Államé.

Abbott miniszterelnök korábban azt mondta, egyelőre nem ismeretesek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó.

A túszejtés Sydney Martin Place nevű sétálóutcáján történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környéket több száz fegyveres rendőr vette körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban voltak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.

Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket "lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.

Több mint negyven ausztráliai muzulmán szervezet közös nyilatkozatban ítélte el hétfőn a túszejtést, amelyet "alávaló tettnek" minősítettek. "Minden olyan kísérletet elítélünk, amely ártatlan életek kioltására és félelemkeltésre irányul" - olvasható a hétfői közleményben.

Megrohamozták a kávézót a rendőrök


Megrohamozta a rendőrség azt a sydneyi kávéházat, ahol egy fegyveres több mint 15 órával korábban ismeretlen számú tússzal elbarikádozta magát - jelentették hírügynökségek a helyszínről.

Helyszíni beszámolók szerint egy nagy dörejt és fegyverek ropogását lehetett hallani. Néhány pillanattal korábban szemtanúk hat embert - feltehetően túszokat - láttak kiszaladni az épületből. Előzőleg összesen öt túsz hagyhatta el a sydneyi kávézót.

Ausztrál rendőrségi források közlése szerint a túszejtő egy iráni menekült, a neve Man Harun Monisz. Médiaértesülések szerint a magát "Harun sejknek" és "lelki gyógyítónak" is nevező férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjainak a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a túszejtő azt követelte, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.

Korábban írtuk:

Egyelőre nem ismertek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó - mondta hétfőn az ausztrál kormányfő, miután a gyanú szerint iszlamisták túszul ejtettek több embert egy kávézóban, az operaházat pedig ki kellett üríteni egy gyanús csomag miatt.

Tony Abbott a parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a hasonló cselekedetek célja elrettenteni az embereket az életformájuktól. "Ausztrália békés, nyitott és nemeslelkű társadalom. Semmi sem szabad, hogy megváltoztassa ezt" - mondta, és arra buzdította a lakosságot, hogy a Sydneyben történtek ellenére a szokott mederben folytassák napjukat. Biztosított afelől, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

A rendőrség "legalább egy" fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tart fogva. Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtővel. Andrew Scipione nem fűzött megjegyzést azokhoz a hírekhez, amelyek szerint az egyik tússzal felhívattak egy újságírót.

A túszdrámával kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy az elkövető vagy elkövetők azt állították, pokolgépeket helyeztek el a városban.

Andrew Scipione a kávézóban felmutatott arab feliratú fekete zászlóról szólva azt mondta, hogy még vizsgálják a jelentését. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezeté.

Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi.

Közben a Lindt csokoládé, amelynek kávézójában a túszdráma zajlik, azt közölte, hogy 10 alkalmazott és akár 30 vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében lévő üzletben.

Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel fekszik a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.

Videofelvételről készített kép felemelt karú nőkről egy arab feliratú fekete zászló alatt abban a sydneyi kávéházban, ahol 2014. december 15-én iszlamisták túszul ejtettek több embert. A rendőrség legalább egy fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tartanak fogva. (MTI/AP/Channel 7 via AP Video)


 

Öt túszt engedtek el eddig

Összesen öt túsz hagyhatta el hétfőn  azt a sydneyi kávézót, ahol egy fegyveres férfi több tucatnyi túszt  ejtett órákkal korábban, és amelynek egyik ablakában iszlamista  zászlót feszítettek ki - közölte az ausztrál rendőrség. A CNN  amerikai hírtelevízió jelentése szerint a túszejtő később az Iszlám  Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlaját követelte, és azt, hogy  telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál  miniszterelnökkel.  

Először három férfi szaladt ki a Sydney központjában lévő  Lindt Chocolate cég kávézójából, majd két nő rohant ki a  vendéglátóhely egyik hátsó ajtaján. Az utóbbi két túsz a vendéglátó  üzlet munkatársa lehetett, mivel Lindt Chocolate feliratú kötényt  viseltek.  

A St. Vincent kórház szóvivője azt mondta, az egyik férfit  intézményükben ápolják, állapota kielégítő. Azt nem árulta el, hogy  az elengedett túsznak miért volt szüksége orvosi ellátásra.   

"Először meggyőződünk arról, hogy jól vannak. Majd azon fogunk  dolgozni, hogy információkat kapjunk tőlük. Egyelőre nem tudunk  semmi olyat, ami arra utalna, hogy bárki megsebesült volna" - mondta  Catherine Burn, az illetékes Új-Dél-Wales szövetségi állam helyettes  rendőrfőnöke.  

Hét órával a túszejtés kezdete után a hatóságok még mindig nem  ismerik az elkövető indítékát, csak annyit tudnak, hogy minden jel  szerint terrorcselekményről van szó, s mintegy harminc túsz lehet  benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő  kávézóban. A Lindt azt közölte, hogy tíz alkalmazott és akár harminc  vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében működő  üzletben. A kávézót felfegyverzett rendőrök vették körül.   

A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az "Egy az isten,  Allah, és Mohamed az ő prófétája" arab felirat olvasható. Egy  terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták  használják, de nem az Iszlám Államé. Híradások szerint az elkövető  egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi, akinek a  nevében túszai nyilatkoztak telefonon a sajtó képviselőinek.  

Abbott korábban azt mondta, egyelőre nem ismeretesek a sydneyi  túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai  indíttatású cselekményről van szó.  

A túszejtés Sydney Martin Place nevű sétálóutcáján történt, ahol  az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A  környéket több száz fegyveres rendőr vette körül. A nemzeti bankot  bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban  vannak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést.  

Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt  közölte, hogy a híveket "lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál  imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti  hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és  egészében is elítéli az iszlám.  

Több mint negyven ausztráliai muzulmán szervezet közös  nyilatkozatban ítélte el hétfőn a túszejtést, amelyet "alávaló  tettnek" minősítettek. "Minden olyan kísérletet elítélünk, amely  ártatlan életek kioltására és félelemkeltésre irányul" - olvasható a  hétfői közleményben.  

Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel  van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban  tartózkodó amerikaiakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel félszáz halottja van már az indonéziai földcsuszamlásnak

Hetven embert még mindig eltűntként tartanak számon. Tovább olvasom