Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Tűt a szénakazalban? Vizet keresnek a Holdon az amerikaiak

Az amerikaiak június 17-én olyan automata űrszerkezetet indítanak a Holdra, amely víz után fog kutatni a Föld kísérőjén.
Az űrjármű egyik fele Hold körüli pályáról fog megfigyeléseket végezni, a másik pedig vizet keresve becsapódik a Hold felszínébe.

A becsapódást októberre tervezik, a célpont pedig a Hold-felszínnek egy olyan mély krátere lesz, amelybe 1-2 milliárd éve nem süthetett be a nap. Ezért a kráter mélyén örökké mínusz 200 Celsius fok van, és előfordulhat ott jéggé fagyott víz.

A műhold becsapódásától csaknem 10 kilométer magasságba fog felrepülni a por és talajtörmelék. Ezt a porfelhőt fogják kamerákkal és érzékelőkkel vizsgálni, van-e benne nyoma vízjégnek. Az egész néhány perc alatt fog lejátszódni, de távcsővel látható lesz a Földről is.

A kettős űrberendezés a pólusok kevéssé ismert vidékére fog figyelni. A Hold körüli pályán maradó mesterséges hold háromdimenziós képeket fog készíteni 100 helyszínről, köztük olyanokról, amelyek alkalmasak lehetnek leszállóhelynek ember vezette űrhajó számára.

Ahhoz, hogy a Holdon tartósan lakott űrbázist létesíthessenek - ami távlati céljuk az amerikaiaknak - hidrogént vagy jéggé fagyott vizet kellene találni az égitesten. Ezekből állíthatnák elő az emberek számára az oxigént és a rakétáknak az üzemanyagot.

Az első ember az amerikai Neil Armstrong személyében 1969-ben szállt le a Holdon. George Bush elnök 2004-ben meghirdette, hogy Amerika 2020-ra visszatér a Holdra. De az óriási költségvetési hiány miatt Barack Obama elnök egy későbbi felülvizsgálattól tette függővé Bush célkitűzésének megvalósítását.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2009. május 23. 22:29
  „Azért kell a víz, mert felbontva újra lehet tankolni az űrjárművet pl. a marsi úthoz.”
 • 3. flexsnake 2009. május 23. 15:00
  „2. te le vagy maradva. Már eladták a hold nagy részét. Interneten lehetett vásárolni telkeket rajta :D A holdat nem akarják gyarmatosítani mivel nincs légköre így nem oldható meg. Bányászni szeretnék de egyenlőre rendkívül költséges lenne. A vizet azért keresik mert a kitermeléshez kell de odaszállítani még többe kerül.”
 • 2. floridaimagyar 2009. május 23. 03:17
  „De azert a Microsot keresett egy par billio dollart a Vista-val. Szeritem inkabb arra megy a dolog hogy allati jo beruhazas lesz a jovoben a hold gyarmatositasa. Lehet hogy meg bolondnak hangzok, de technologialiag amint keszen leszunk ra USA lesz az elso aki gyarmatostija az egitestet es majd USA poloban fognak a gyerkek a holdon iskolaba jarni. De ha nincs viz vagy jeg akkor nagy gaz van, es csak egy ezer ev mulva foglaljuk el, valoszinuleg a Mars utan.”
 • 1. flexsnake 2009. május 22. 15:50
  „A windows Vista elkészítése annyiba került mintha az amcsik újra embert küldtek volna a holdra :)

  Nálunk azért nem lesz látható a becsapódás mert az amcsik akkora időzítik hogy náluk éjszaka legyen, így nem zavar be a nap. Hurrá, ezt sem látjuk kistávcsővel :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősebbeknek van némi védettségük az új vírus ellen

Az idősebbek bizonyos fokú védettséggel rendelkezhetnek az új H1N1-es influenzával szemben, amelyet… Tovább olvasom