Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Újabb bányásztragédia - 30-an rekedtek a mélyben

Nagy erejű robbanás történt pénteken egy új-zélandi bányában, és a helyi hatóságok közlése szerint legalább harminc lent rekedt bányásszal megszakadt a kapcsolat.
A baleset a Déli-sziget középső partvidéki részén, Greymouth városának közelében lévő bányában történt, ahol nemrég kezdődött meg a szénkitermelés.

"Sajnos nincsenek jó híreink. Nem tudjuk, milyen mélységben történt a robbanás, de feltehetőleg nagy erejű volt. Egy kis szerencsével talán minden rendben lesz, ugyanakkor 25-30 bányászról egyelőre nincs információnk" - mondta Tony Kokshoorn polgármester az új-zélandi állami rádiónak. "A reményt nem adjuk fel. Nézzék meg, mi történt Chilében: minden lent rekedt bányászt élve kiszabadítottak" - hangsúlyozta Kokshoorn.

Peter Wittall, a bányát üzemeltető Pike River Coal vállalat vezetője elmondta, hogy két vájárnak ugyan sikerült épségben kijutni a felszínre, de nem lehet tudni pontosan, hányan rekedtek a föld mélyén. "Most azon vagyunk, hogy megállapítsuk a baleset okát és súlyosságát" - tette hozzá Wittall.

A 2008 óta működő cég Új-Zéland egyetlen tőzsdén jegyzett szénbányászati vállalata, és 180 embert foglalkoztat. Egy részük 2,3 kilométeres mélységben dolgozik.

John Canning területi rendőrparancsnok elmondása szerint legalább 30-an lehetnek a felszín alatt körülbelül 1500 méteres mélységben. A helyszínre két mentőhelikoptert és tíz mentőautót vezényeltek ki. A helyi hatóságok közölték, hogy a mentési munkálatokat - egy újabb robbanástól tartva - szombatra halasztották.

Gerry Brownlee új-zélandi energiaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a bányához több vészkijárat is tartozik, de az már kérdéses, hogy a lent rekedtek meg tudják-e azokat közelíteni.

Legutóbb 1967-ben történt súlyos bányabaleset a csendes-óceáni szigetországban. Akkor 19-en vesztették életüket az egyik szénbányában egy erős robbanásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A francia elnök támogatja a magyar uniós elnökséget

A francia elnök világossá tette, hogy támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget… Tovább olvasom