Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Újabb részeket nyitnak meg a látogatók előtt a római Colosseumban

Csütörtökön megnyitják a nagyközönség előtt a római Colosseum negyven éve nem látogatható harmadik emeletét és az egykori aréna fedte földalatti szintet is.
A világ hetedik csodájaként ismert műemlék eddig elzárt tereit az olasz kulturális miniszter Sandro Bondi nyitja meg. A Colosseum harmadik szintje az egykori nézőtér utolsó előtti emelete volt, ahol - a császár, a szenátorok és az arisztokraták felett - az ókori római középosztály foglalt helyett. Az emelet a hetvenes években vált életveszélyessé, helyreállítása most fejeződött be, és 1,7 millió euróba került. A Flavius-dinasztia 72-80 között épített amfiteátrumának harmadik szintje lenyűgöző körpanorámát kínál: a Forum Romanumtól a Palatinusig, a Nero császár építtette Domus Aureától Constantinus diadalívéig.

Újabb részeket láthatunk a római Colosseumból. Fotó:
Újabb részeket láthatunk a római Colosseumból.
Fotó: http://www.pulsarmedia.eu

Megnyitják a harmadik emeletnél is érdekesebbnek ígérkező aréna alatti részt is: a Colosseum egykori színpada alatt rejlő raktárokat, folyosókat, öltözőket, ahonnan egyszerre nyolcvan vadállatot tudtak emelők segítségével a színpadra juttatni. Az amfiteátrumnak ezt a területét eddig csak a régészek láthatták, mostantól azonban a turisták is megtekinthetik vezető kíséretében, 20-30 fős csoportokban.

Azt még nem tudni, hogy a bővített látogatási útvonal megemeli-e a jelenleg kilenc eurós belépőjegy árát. Most szombaton mindenesetre ingyenes lesz a belépés, és a látogatókat Gianni Alemanno római főpolgámester vezeti. A harmadik szint és az aréna alatti részek megnyitásával a Colosseum összterületének látogatható része negyven szazalékról hetvenre emelkedik. A héten újranyitják a Forum Romanumon a Vesta-szüzek házát és a Vesta-templomot is, melyeket szintén évtizedek óta zárva tartottak.

A Colosseumot évente közel hatmillió, többségében külföldi turista látogatja. A jegybevétel évente 32 millió eurót juttat a város kasszáiba. A műemlék teljes felújítása, amelyre októberben írtak ki nemzetközi pályázatot, 25 millió euróba kerül majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Joan Sutherland

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Joan Sutherland világhírű ausztrál szoprán, akit rajongói… Tovább olvasom