Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra az Eurócsoport élén Juncker

Ismét a luxemburgi kormányfőt választották meg a pénzügyminiszterek az Eurócsoport élére, illetve megállapodtak a spanyol mentőcsomagról is.
Ismét a luxemburgi kormányfőt választották az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács, az Eurócsoport élére, s a miniszterek jelentések szerint megállapodásra jutottak a spanyol bankoknak nyújtandó sok milliárd eurós mentőcsomag feltételeiről és első részletének rendelkezésre bocsátásáról is.

Jean-Claude Juncker mandátumának meghosszabbításáról egy európai tisztségviselő számolt be keddre virradó éjjel, a miniszterek későig elhúzódó brüsszeli tanácskozása után. Juncker "mandátuma két és fél évre szól, de ennek csak egy részét fogja kitölteni" - mondta a francia hírügynökségnek egy másik forrás.

A luxemburgi kormányfő 2005 óta tölti be ezt a posztot, és legutóbbi mandátuma július 17-én jár le.

A miniszterek még találkozójuk elején Yves Mersch luxemburgi jegybankelnököt javasolták az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik megürült helyére, ez volt ugyanis Juncker feltétele az újabb mandátum elfogadásához. Mersch jelölését hivatalosan az Európai Unió (27 tagország) pénzügyminiszteri tanácsa elé kell még terjeszteni kedden.

Az Eurócsoport elnökének megválasztása hónapok óta komoly fejtörést okozott, mivel Berlin hivatalosan Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert jelölte erre a stratégiai posztra, Franciaország azonban ellenezte kinevezését.

A miniszterek ugyanakkor a német Klaus Reglinget, az ideiglenes jelleggel létrehozott uniós stabilitási alap (EFSF) vezetőjét választották a július elsején induló új, állandónak szánt euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) élére.

Az Eurócsoport tagjai az éjjel a dpa német hírügynökség értesülése szerint megállapodásra jutottak a megrendült spanyol bankoknak nyújtandó több milliárd eurós mentőcsomag feltételeiről is, arra hivatkozva, hogy az EU egyik legnagyobb országának egész pénzügyi szektorát meg kell erősíteni.

A résztvevők jóváhagyták, hogy a mentőcsomag első, 30 milliárd eurós részletét még a hónap folyamán Spanyolország rendelkezésére bocsátják. A feltételek között szerepel egy "rossz bank" létrehozása, amelybe elkülönítenék a behajthatatlannak bizonyuló spanyol ingatlanhiteleket.

A Spanyolországnak szánt végleges banki mentőcsomagról, amelynek összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, mindazonáltal az Eurócsoport július 20-i találkozóján döntenek majd.

Az euróövezet pénzügyi vezetői emellett a Görögországnak nyújtandó második mentőcsomag részleteiről és egy Ciprust megtámogató program terveiről is vitáztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadás a pakisztáni hadsereg egy táborhelye ellen

Nyolc embert öltek meg fegyveresek hétfőn a pakisztáni hadsereg egyik táborhelye ellen végrehajtott… Tovább olvasom